Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat la Antena 3, că fenomenul care până acum era cunoscut în mod special în rândul bebelușilor, acela al morții subite, a existat și înainte.
Mai mult, că inclusiv folosirea în exces a tuturor dispozitivelor IT, asta în contextul în care de la începutul pandemiei, din martie 2020, s-a trecut pe munca de acasă sau școală online/hibrid, poate să fie o cauză plauzibilă a apariției morții subite în rândul tinerilor și al adulților cu vârste mai mici de 40 de ani.
”Moartea subită a existat tot timpul. Sigur, nu putem să facem aprecieri decât dacă facem un studiu sau niște studii care să certifice o creștere a cazurilor de moarte subită.
De verificat fiecare grupă de vârstă care este afectată de moartea subită. De evaluat riscurile persoanelor care au avut moarte subită, pentru că riscurile pot să fie de natura unei boli care a fost sau nu a fost descoperită.
Ea poate fi descoperită, de exemplu, la examenul anatomo-patologic sau e vorba de comportamente la risc, consum excesiv de tutun, de alcool sau alte lucruri de genul ăsta. Am văzut că nu era cazul. Erau persoane care erau sportive, nu cred că aveau astfel de probleme”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.
FOTO: Alexandru Rafila, captură video Facebook Ministerul Sănătății
Cum poate fi prevenită moartea subită
Întrebat în ce măsură moartea subită poate fi prevenută, ministrul Rafila a spus că este nevoie să fie făcută o evaluarea menită să identifice factorii de risc ce pot duce la acst fenomen.
”Pentru că trăim într-o lume foarte tensionată, suntem supuși multor tipuri de presiuni, inclusiv utilizare excesivă a echipamentelor IT poate să fie și asta o cauză.
Cred că dezvoltarea serviciilor medicale preventive care să permită evaluarea periodică a fiecărei persoane încă de la o vârstă tânără, este esențială pentru descoperirea unor factori de risc sau unor boli care pot să ducă la apariția acestei morți subite.
Dacă acești factori de risc sau boli sunt evidențiate, atunci sigur că se poate acționa încât moartea subită să fie evitată.
Nu l-am analizat în mod deosebit. Chiar o să mă uit pe statistici să vedem dacă pot să vin cu niște cifre, dacă aceste cazuri de moarte subită reprezintă un procent semnificativ din totalul deceselor din România”, a mai spus ministrul Sănătății.
SADS, boala care omoară SUBIT oamenii sănătoși. Ciuhodaru, despre primele SEMNE: E un semnal de ALARMĂ
Sindromul morții subite la adulți face noi victime și stârnește îngrijoare.
Recent, dirijorul austriac Stefan Soltesz, în vârstă de 73 de ani, a murit chiar în timpul unui concert pe care îl susținea în Germania. Acesta s-a prăbușit pe scenă în timpul concertului de la Teatrul Național din Munchen și a murit.
Maestrul austriac de origine maghiară este ultimul pe o listă tot mai lungă de persoane care se prăbușesc subit și ale căror decese sunt învăluite în mister.
Medicul Tudor Ciuhodaru, despre sindromul morții subite
Medicul Tudor Ciuhodaru spune că, acest sindrom poate fi prevenit, dar este o problemă de sănătate publică pentru care țara noastră nu face mari pași.
"Am avut pacienți cu accident vascular cerebral sau infarct miocardic chiar și la 30-40 de ani", a spus medicul.
"Să știți că aici este într-adevăr o problemă de sănătate publică, mai ales că moartea subită poate fi prevenită. Și ne uităm la un lucru extrem de important. Din păcate, în România prevenția este la pământ și nu există programe naționale de diagnostic precoce orientate spre analize.
Vă reamintesc că în Norvegia, după un program care a fost derulat timp de 15 ani și în care s-au direcționat pacienții către analize, către evaluări, incidența bolilor cardiovasculare a scăzut cu aproape 80%.
Din păcate, nici măcar vârsta nu este un factor protectiv. Am avut pacienți la Spitalul Clinic de Urgență Nicolae Oblu cu accident vascular cerebral sau cu infarct miocardic acut chiar și la 30-40 de ani.
În aceste condiții, sunt două soluții pe care le-am propus de fiecare dată: educație pentru sănătate, predată de la școală, pentru că de o parte, trebuie să știi să adopți un stil de viață sănătos, iar pe de altă parte, noțiunile de prim-ajutor să fie incluse în această educație pentru sănătate și, eventual, predate ca lumea și la școlile de șoferi", a declarat Tudor Ciuhodaru, la Antena 3. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.