„În primul rând că discutăm teoretic, pentru că încă o dată repet, noi nu avem vreun vaccin COVID care să fi fost autorizat nicăieri”, a subliniat, din capul locului, prof dr Alexandru Rafila,
„Discutăm de vaccinuri care au terminat niște studii, se numesc vaccinuri candidat, și cum știți mulți candidează și nu reușesc toți. Așa se întâmplă și la vaccinuri. Directorul Agenției Europene a Medicamentului a dat o declarație că cel mai repede un vaccin va fi autorizat la sfârșitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie. E momentul autorizării. Așa estimează. dar vedeți că se întâmplă și incidente. Astăzi am citit că vaccinul de la AstraZeneca a avut o problemă de producție. Automat unul dintre cele trei vaccinuri care au terminat studiile clinice va avea o înt7rziere în aprobare. De asta am zis, haideți să nu mai facem speculații! Faptul că noi avem alegeri în decembrie, nu ar trebui să fie în niciun fel corelat cu momentul autorizării sau declarării autorizării acestor vaccinuri. În mod evident!”, a subliniat expertul OMS.
Scenariul ideal și realitatea care-l dă peste cap
El spune și că vaccinarea este singura cale de a stăvili pandemia, dar că asta nu se va întâmpla peste noapte din câteva motive logistice și sociale.
„Și atunci, eu aștept momentul în care un vaccin este autorizat. Acum eu să vă spun din punct de vedere al sănătății publice. Singura Soluție este să facem o vaccinare la nivel global. Dar fiecare țară va avea viteze diferite de rezolvare a problemei. Din ce cauză?! Pentru că din punct de vedere logistic sunt mai bine sau mai puțin bine organizați. Iar datorită unei campanii de informare și a unui profil sau a unei mentalități a populației, acceptanța vaccinării va fi mai mare sau mai mică. Țările care vor fi bine organizate și n care campaniile de informare și de educare a oamenilor vor fi eficiente, vor termina cu aceasta pandemie, la nivel local, că pandemia înseamnă global, deci în țara lor, vor termina probabil în toamnă. Ăsta este scenariul ideal”, a punctat prof dr Alexandru Rafila.
Ordinea în care începe vaccinarea contează și campaniile de promovare ar trebui să urmeze aceeași logică, a explicat președintele Societății Române de Microbiologie.
„Va începe vaccinarea peste tot pentru personalul medical, lucrul ăsta e foarte clar stabilit, dar al doilea palier care este numeros, de exemplu în România probabil că sunt cel puțin 4 milioane de persoane, dacă nu mai mult, sunt pacienții care prezintă comorbidități, din așa-numitele categorii vulnerabile. Ei trebui imunizați. În funcție de vaccinul pe care-l vom avea disponibil, dacă este cel care e congelat la -80 sau dacă e unul care se poate transporta la o temperatură mai apropiată de normal, și va fi mai greu sau mai ușor de administrat, vom reuși acest lucru într-un timp mai lung sau mai scurt. După care urmează a treia categorie - așa recomandă organizațiile internaționale - persoanele care lucrează în infrastructurile critice și după aceea populația generală. Ori, lucrurile acestea durează câteva luni. Și eu de asta v-am spus puțin mai devreme, că 9 luni din momentul autorizării vaccinului este un interval de timp de timp rezonabil în care noi să considerăm că putem aduce lucrurile sub control. Dar riscul mare, pentru România și pentru orice altă țară, nu vreau neapărat să mă gândesc că se va întâmpla așa, este viteza diferită. Dacă noi vom face greșeli în comunicare și în organizare, atunci noi nu putem rezolva această manifestare a pandemiei în România odată cu Germania, de exemplu. Ș atunci o să avem o problemă foarte serioasă, pentru că ei vor reîncepe activitatea economică, creșterea economică, activitățile sociale, și România nu. Și atunci într-adevăr, ce vă spuneam și spunea și președintele (Iohannis, n.r.), și aici v-am spus că îi dau dreptate, că e o problemă de siguranță națională această campanie de vaccinare, este evident. Însă aducerea acestei campanii în zona politică, în zona în care tot lansăm tot felul de termene, în care vine vaccinul pe 6, vine pe 7, vine pe 15 vaccinul, este greșită și noi trebuie să stăm pur și simplu să pregătim campania de comunicare și bineînțeles partea logistică, și să așteptăm primul vaccin care va fi autorizat. Ulterior putem să facem diverse scenarii care să ducă să spunem la încheierea acestei crize de sănătate publică”, a punctat Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.