Vaccinurile pot salva vieți. Ministerul Sănătății are în vedere introducerea unor grupe de vaccinuri în schemele suportate din bugetul de stat. Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a declarat în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ONLINE: „Știi cât mai are de trăit inima ta?”, despre importanța vaccinurilor.
”Trebuie să fim consecvenți în ceea ce privește politicile preventive care se referă la vaccinare. Vaccinarea este singura care poate să evite apariția unor boli, mai ales la persoanele vârstnice, sau la persoanele cu comorbidități, la care o infecție pneumococică ar putea să pună probleme foarte serioase în ceea ce privește starea de sănătate și supraviețuirea.
Discutăm despre posibilitatea de a compensa vaccinurile. Am discutat și cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Există disponibilitate și am putea să ne gândim măcar pentru persoanele care suferă de boli cronice, sau pentru alte tipuri de vaccinuri cu ar fi vaccinul HPV să poată să beneficieze de un sistem de compensare. Scopul este să creștem accesibilitatea la vaccin, la prevenție”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Vezi și: Tumorile, de două feluri: maligne și benigne. Care este diferența între cele două
Vaccinul anti-gripal, livrat în toamnă
Vaccinul anti-gripal va fi livrat în toamnă, începând cu luna septembrie. Ministrul Sănătății a precizat că anual, cantități importante de vaccin au fost aruncate din cauză că au ajuns mult prea târziu, iar oamenii nu s-au mai vaccinat.
”Diferența va fi că în aces an vom asigura accesul începând cu luna septembrie, să nu mai ajungem să livrăm vaccinul în ianuarie și atunci ajungem în situația în care nimeni nu se mai vaccinează și în fiecare an statul român a cheltuit foarte mulți bani pe vaccinuri care nu au fost consumate și s-au aruncat. Lucrul acesta este inacceptabil”, a mai precizat sursa citată.
Vezi și: Reducerea riscurilor asociate fumatului, o abordare progresivă, viabilă
Ministerul Sănătăţii cumpără vaccinuri BCG, împotriva hepatitei B şi DTPa, de până la 155 de milioane de lei
Ministerul Sănătăţii anunţă pe SICAP trei licitaţii pentru achiziţia de vaccinuri BCG, împotriva hepatitei B şi diftero - tetano - pertussis acelular, în valoare totală de până la 155 de milioane de lei. Ministerul vizează achiziţia a 400.000 de doze de vaccin BCG, cu o valoare totală estimată la 2.532.000 lei. Contractul va avea o durată de şase luni, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 26 iulie, notează Agerpres.
În ce priveşte a doua licitaţie, cantitatea care face obiectul acordului cadru este de minim 130.000 doze de vaccin hepatitic B pediatric şi maxim 954.000 doze, la o valoare totală estimată între 3.109.600 - 22.819.680 lei. Durata contractului este de patru ani, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 27 iulie.
În ce priveşte furnizarea vaccinului combinat diftero - tetano - pertussis acelular (DTPa), adsorbit, cu conţinut scăzut de antigene, frecvenţa atribuirii contractelor subsecvente este semestrială şi în funcţie de necesităţile autorităţii contractante şi de disponibilitatea fondurilor necesare achiziţiei. Cantitatea care face obiectul acordului cadru este de minim 200.000 doze, respectiv maxim 820.000 doze, la valori totale estimate între 32.192.000 - 131.987.200 lei.
Durata contractului este de patru ani, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 28 iulie. În vederea evaluării celor trei licitaţii, preţul ofertelor reprezintă 80%, iar termenele de livrare ofertate 20%
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.