Rafila, anunț despre asigurarea privată de sănătate: 400 euro pentru fiecare angajat. Trebuie să aducem și bani noi în sistem

Sonia Baciu |
Data publicării:
rafila anunt despre asigurarea privata de sanatate. FOTO Pexels @ Andrea Piacquadio
rafila anunt despre asigurarea privata de sanatate. FOTO Pexels @ Andrea Piacquadio

Alexandru Rafila a făcut declarații privind decontarea unor anumite servicii medicale, dar și modul în care vrea să atragă bani în sistemul de sănătate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut în cadrul unei conferințe de presă necesitatea atragerii de ”bani noi” în sistemul de sănătate, acesta fiind modul prin care s-ar putea acoperi o parte dintre costurile privind sănătatea, subliniind că în acest moment varianta de decontare este una ”pe caz rezolvat”.

”Nivelul decontării serviciilor medicale este o problemă veche în România, care generată și de lipsa de resurse. Evident că nivelul de decontare nu ține întotdeauna seama de costul real al serviciilor de sănătate, mai ales că în ultima vreme costurile au crescut la diverse servicii, începând cu utilități și terminând cu produse medicale și dispozitive samd. 

Dacă schimbăm filozofia de decontare a acestor servicii putem să discutăm și de o recalculare a acestor costuri. Noi avem un sistem, sistemul DRG, decontare pe caz rezolvat, rămâne de văzut dacă în viitor vom continua cu același sistem, îl vom modifica.

Dar este un proces. Când discuți de sume așa de mari și de nevoia unor sume suplimentare pentru decontarea sau, hai să spune, dublarea nivelului de decontare a anumitor servicii medicale, că nu ne referim la toate, trebuie să ai și o finanțare care să poată să facă posibil acest lucru.

Bugetul este un lucru limitat și trebuie întotdeauna să ții cont de acest fapt. Mai mult, ceea ce cred eu, este că trebuie să aducem și bani noi în sistemul de sănătate, să încurajăm asigurările private de sănătate. 

Dvs. știți că există o sumă deductibilă pentru fiecare angajat, de 400 de euro, care poate fi dedusă dacă cineva își închei o asigurare privată de sănătate.

Foarte puțini oameni accesează acest sistem și cred că acest sistem ar putea să aducă resurse noi în sistem.”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

27 mai, Ziua Internațională a medicinei de urgență. MS: Sectorul medicinei de urgență are o contribuție esențială

Schimbare de viziune în privința medicinii de familie

Potrivit ministrului, cât de curând se va putea ajunge la discuții doar legate de medicina de urgență în loc de a se discuta ”despre prevenirea bolilor, despre tratarea pacienților cât mai aproape de domiciliu”, precizând în același timp care este soluția pe care domnia sa o vede pentru a se evita această situație.

”Soluția este să avem, cel puțin pentru asistența medicală primară, o schimbare de viziune, încât aceasta să devină o specializare atractivă pentru tineri.

În momentul de față, vârsta medie pentru medicii de familie este mare, cred că aproape de 55 de ani, iar asta înseamnă că în următorii ani foarte mulți vor ieși din sistem și va exista o astfel de criză, și un sistem de stimulente pentru diversele tipuri de activități.

Încercăm acum cu asistența, cu pachetul de servicii medicale preventive, pentru care un medic de familie să primească, la atingerea unei anumite ținte, o sumă consistentă de bani.

Lucrul acesta poate să îmbunătățească atractivitatea, dar mai este un element, care este cel puțin la fel de important: implicarea autorităților locale pentru că în funcție de cum se implică autoritățile, confortul, atât al vieții, cât și profesional, celor care fac medicină de familie va crește.

Mai mult, avem în cadrul PNRR și suntem în plină desfășurare a acestui program, dotarea a 3.000 de cabinete de medic de familie, cu echipamente.

Este un proiect generos, cu 180 de milioane de euro, am publicat deja ghidul aplicantului pentru acest proiect și sperăm ca tot mai multe cabinete de medicină de familie să fie dotate corespunzător, iar lucrul acesta să facă atractivă desfășurarea acestei activități”, a mai spus ministrul Rafila. 

Vezi și: Chirurgia robotică, eficientă, dar prea costisitoare pentru România. Dr. Tănase: ”Motorul” este format din consumabile, care sunt foarte scumpe 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel