România va ajunge în zece zile ca Lombardia, cu aproape 7,000 de cazuri pe zi. Este previziunea sumbră făcută de Alexandru Rafila, reprezentantul țării noastre la Organizația Mondială a Sănătății.
„Mi-e greu să spun acum, dar evident că o creștere cu 40% a numărului de cazuri înregistrate în momentul de față e foarte posibil. Deci 7.000 de cazuri pe zi. Sigur, nu poți spune cu exactitate dintr-un număr total de cazuri câte persoane vor avea nevoie de Terapie Intensivă. Există și această piramidă a vârstelor, în sensul că dacă majoritatea celor care se îmbolnăvesc sunt tineri, nu au complicații, nu au nevoie de ATI. Deci depinde foarte mult de cine se îmbolnăvește. Dar eu nu mă uit doar la ce se întâmplă în România, ci și la ce se întâmplă în Europa. Creșterea și în Europa e foarte rapidă”, a explicat Alexandru Rafila.
El spune că doar intrarea în caratină ar putea stabiliza situația epidemiologică, însă recunoaște că este o decizie dificil de luat pentru că va afecta viața socială și economică a țării.
„Este o solicitare pe care eu o înțeleg dintr-un anumit punct de vedere. E o îngrijorare profesională, și eu sunt foarte îngrijorat că avem această creștere a numărului de cazuri. Probabil că dumnealor văd ca singură posibilitate de a stopa această creștere a cazurilor internate în Terapie Intensivă ca o oprire a activităților. Ea are eficiență și lucrul ăsta s-a văzut foarte bine în primăvară. În general, chiar și țările care au avut probleme foarte serioase, gândiți-vă la Italia, Spania și Franța într-o anumită măsură, au reușit să controleze evoluția catastrofală a epidemiei doar prin măsuri de închidere”, a declarat Alexandru Rafila la B1TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.