Rafila: 50.000 de cutii de pastile Molnupiravir contra COVID-19 ajung luni în România. Negocierile pentru Paxlovid nu au reușit

Dana Lascu |
Data publicării:
Molnupiravir este un tratament oral care previne COVID-19. Foto: MSD / Merck
Molnupiravir este un tratament oral care previne COVID-19. Foto: MSD / Merck

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că luni, 31 ianuarie, vor ajunge în România, 50.000 de cutii de Molnupiravir, antiviralul oral produs de Merck, pentru tratamentul cazurilor simptomatice ușoare până la moderate de COVID-19, care se va administra pacienților infectați la centrele de evaluare sau în spitale.

Săptămâna viitoare în România numărul de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus ar putea sări de 40.000, a anunțat ministrul Sănătății, prof dr Alexandru rafila, la începutul ședințe de Guvern de la Palatul Victoria. 

„Trendul ascendent al acestei infecții continuă, chiar dacă astăzi a fost o mică scădere așteptată, pentru că ieri am avut numărul maxim de cazuri după patru zile libere, când în od evident testarea a fost mai limitată, și aceste valori de în jur de 30.000 de cazuri, probabil că vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o nouă scădere, undeva în  jurul cifrei de 15.000 – 18.000 de cazuri pentru weekend, estimăm noi, iar săptămâna viitoare va exista o nouă creștere spectaculoasă, să zicem. Adică cifrele cu 4 în față (40.000, n.r.) nu sunt excluse pentru această perioadă”, a arătat ministrul. 

Primul tratament oral anti-COVID ajunge în România

El a explicat că de la începutul anului a fost crescută major capacitatea de testare, numărul testele COVID efectuate zilnic sărind deja de câteva zile de 100.000. Mai mult, pe măsură ce medicii de familie fac din ce în ce mai multe, numărul de teste COVID înregistrate în 24 de ore va crește. Pe lângă aceasta, deocamdată în țara noastră doar circa 40% din paturile de Terapie Intensivă sunt ocupate, a mai spus ministrul, chiar dacă în unele județe e aproape de limita la care s-ar putea trece din nou la restricții.

Ministrul are o veste bună și pentru pacienții simptomatici cu forme ușoare sau medii de COVID-19. De săptămâna viitoare ei vor putea fi tratați, la centrele de evaluare, cu medicamentul inovativ antiviral oral produs de Merck – Molnupiravir. Însă pentru Paxlovid, cel de-al doilea tratament oral produs de Pfizer, negocierile au eșuat.

„Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral - Molnupiravir. Am reușit să facem acest lucru. Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reușit, ne-au pus niște condiții comerciale și un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu adoptat în România. Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve, în primul rând pacienților: crearea unui fond național care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament. Vă dați seama că o astfel de chestiune nu avem nici cum să facem și e foarte de greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond", a afirmat Alexandru Rafila, înaintea ședinței de guvern.

Ieri, ministrul anunța că a încheiat contractul cu Merck și că au fost stabilite ultimele detalii privind livrarea acestui produs.

„Am încheiat contractul, am semnat și am stabilit ultimele detalii privind livrarea primului dintre cele două produse inovative, Molnupiravir, mă refer la cel care se administrează pacienților cu risc crescut, simptomatici, în centrele de evaluare sau în spitale”, spunea ministrul.

El preciza, de asemenea, că acest lucru va avea un impact favorabil în ceea ce privește scăderea presiunii pe secțiile de terapie intensivă.

Ce este Molnupiravir

Molnupiravir este primul antiviral oral autorizat de EMA pentru tratamentul formelor ușoare spre moderate de COVID-19 la adulții care au test de diagnostic pozitiv pentru SARS-CoV-2 și care au cel puțin un factor de risc pentru dezvoltarea unei forme severe de boală. 

Pentru elaborarea avizului științific, EMA a revizuit datele de eficacitate preclinică și clinică și de siguranță, inclusiv rezultate pozitive ale analizei intermediare planificate a studiului clinic de fază 3 MOVe-OUT. MOVe-OUT a evaluat Molnupiravir la pacienți adulți nespitalizați, cu forme ușoare până la moderate de COVID-19, cu risc crescut de evoluție către forme severe de COVID-19 și/sau de spitalizare. La analiza intermediară, tratamentul cu Molnupiravir a redus semnificativ spitalizările și decesele: 14,1% (53/377) din pacienții din grupul placebo au fost internați sau au decedat, comparativ cu 7,3% (28/385) pacienți spitalizați în rândul celor care au primit Molnupiravir (p=0,0012). 

La analiza interimară până în ziua 29, niciun pacient tratat cu Molnupiravir nu a decedat, comparativ cu opt pacienți decedați dintre cei care au au primit placebo. În cifre absolute, între grupurile cu Molnupiravir și placebo a fost o diferență statistic semnificativă de 6,8%, adică o reducere cu 50% (95% CI: -11,3, -2,4; p=0,0012) a riscului de spitalizare sau de deces până în ziua 29 comparativ cu placebo. Pe datele participanților cu secvențiere virală disponibilă (aproximativ 68% dintre participanți), Molnupiravir a demonstrat o eficacitate robusta pentru variantele Delta (42,4%), Mu (28,6%) și Gamma (15,8%). 

Rezultate de eficacitate au fost, de asemenea, prezente la subgrupuri de pacienți, inclusiv la cei cu vârsta înaintată (> 60 de ani) și comorbidități cu risc (de exemplu, obezitate, diabet). Studiul arată că Molnupiravir a fost în general bine tolerat, nefiind identificate aspecte de siguranță care să îngrijoreze. Incidența oricăror reacții adverse a fost comparabilă în grupurile Molnupiravir și placebo (35,0% și respectiv 39,6%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel