Întrebat dacă trebuie să ne obișnuim cu acest coronavirus, pe viitor, secretarul de stat Raed Arafat a spus că e posibil ca la un moment dat să putem conviețui cu el.
„Este posibil să ajungem să conviețuim cu acest virus, până când apare vaccinul, cel puțin, sau un tratament, eventual. Este posibil să conviețuim cu el. Problema noastră e că și conviețuirea înseamnă anumite restricții în viața de zi cu zi. Nu o să mai poți să te întâlnești într-o sală de ședințe înghesuită cu 30 de persoane, vei lua alte măsuri. O să meargă mai mult lucrurile prin videoconferințe, prin skype, cum vorbim noi. Unii s-ar putea să mai lucreze de acasă pentru că așa le planifică firma unde lucrează. deci, vor fi niște reguli care să ne permită să conviețuim cu virusul însă bineînțeles să ne ducem viața, să facem lucrurile și să lăsăm economia să meargă mai departe. Dar despre asta vom vorbi numai după ce vedem că trecem de vârf și am scăpat de perioada asta și de un număr mare de cazuri”, a explicat Raed Arafat, la România TV.
Dacă nu respetăm regulile de fapt vom întârzia lucrurile și vom plăți „un preț foarte mare, preț plătit cu viețile oamenilor care au fost expuși, preț economic și un impact devastator asupra sistemului sanitar. Așa că lumea să stea acasă”, a continuat el.
E posibil ca până la finalul pandemiei să atingă „15.000, 16.000, 17.000 de cazuri, dar astea sunt calcule, sunt predicții, făcute pe bază de modele matematice. În realitate lucrurile pot să se schimbe dacă nu repectăm regulile, în rău. Creștem numărul, cu siguranță. Astăzi au fost 491 de cazuri noi! Chiar și dacă a crescut numărul testelor, totuși sunt 491 de cazuri noi! Deci asta înseamnă că încă problema n-a trecut”.
Din păcate, în acest moment nu există un tratament care să vindece omul de SARS-Cov-2, de virusul care cauzează COVID-19, a subliniat secretarul de stat.
„Nu există tratament care să le vindece la acest moment. Există medicamente care se crede că ar avea un efect pozitiv, dar un medicament care să vindece nu există la acest moment. (...) Unele dintre ele au arătat niște rezultate, dar încă nu sunt validate complet. Noi trebuie să ne bucurăm dacă apare un vaccin. Vaccinul rămâne soluția optimă la acest moment, pentru că prin vaccin am putea să întrerupem lanțul de transmitere a bolii, prin vaccinarea unui număr mare de oameni. (...) Înainte de 2021 nu cred că-l vom avea. Ar fi mare lucru dacă am avea înainte de 2021”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.