Radu Gănescu: rata mică de vaccinare anti-COVID este dată și de frică, și de neînțelegere

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Radu Gănescu FOTO: DC Media Group
Radu Gănescu FOTO: DC Media Group

Radu Gănescu, președintele COPAC, a vorbit la dezbaterea „Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții”, organizată de DC Media Group, despre importanța vaccinării. 

Invitat la dezbaterea online cu tema „Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții”, organizată de DC Media Group, Radu Gănescu, președintele COPAC, a vorbit și despre motivele din spatele ratei mici de vaccinare anti-COVID.

”Ceea ce cred că toată lumea a punctat astăzi este această rată mică de vaccinare pe care noi o avem în România și care, din păcate, ne arată că în loc să avem un val patru mult mai mic ca intensitate față de celelalte valuri, din păcate, este tot la un nivel foarte ridicat, cu un impact foarte mare.

Și aici cred că ceea ce mulți dintre noi n-am înțeles pe lângă partea asta de importanță a vaccinării și de prevenție, și de a-și proteja sănătatea, n-am reușit să facem diferența dintre transmisibilitate, ceea ce mulți - inclusiv dintre parlamentari au pus accentul - și severitatea bolii - e cea care ne duce astăzi să vedem câte paturi de la ATI sunt ocupate, câți pacienți, care, din nefericire, ajung să fie din ce în ce mai tineri, cu forme cât mai severe. Lucrul ăsta nu e încă conștientizat în societate pentru că n-a fost transmis mesajul de așa natură. 

Din punctul meu de vedere, să le arătăm oamenilor nu e important că te îmbolnăvești sau nu te îmbolnăvești, important e să nu decedezi și să ajungi în spital. Și să nu ajungi pe un pat de Terapie Intensivă”, consideră Radu Gănescu.

Potrivit acestuia, dacă anul trecut COVID avea încă multe necunoscute, anul acesta lucrurile s-au schimbat și a apărut un vaccin.

”Vaccinarea, tratamentul, accesul la medicamente, acces la testare - ceea ce e foarte important - testarea la ora actuală o poate face oricine, o poate face oricând. E ceea ce ne arată dacă suntem sau nu purtători, putem transmite sau nu putem transmite și cred că ar trebui și aici pus foarte bine accentul în ceea ce înseamnă comunicare în populație - că testarea e bine să o facem și pentru noi, nu neapărat că vine cineva și mă testează  că vreau și nu vreau; o facem pentru că ne protejăm pe noi și pe comunitatea în care suntem și aici mă refer mai ales în sistemul de învățământ unde vedem că din ce în ce mai mulți copii - acel grup populațional care anul trecut nu era afectat - este anul ăsta foarte afectat.

Din perspectiva mea, rata mică de vaccinare este dată și de frică, și de reticență și neînțelegere. Noi suntem puțini informați chiar dacă suntem în epoca vitezei și avem acces la informație, telefon, laptopuri, tablete, televizor, dar asta nu înseamnă că avem și o informație de calitate, nu înseamnă că o accesăm pe cea care ar trebui să o accesăm. Și asta duce la o insuficientă cunoaștere și la frică și reticență, ceea ce este mare păcat din punctul meu de vedere”, adaugă președintele COPAC, Radu Gănescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel