Radu Gănescu, COPAC: Cazul Săpoca nu e primul! Vinovații trebuie să plătească

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Radu Gănescu, președintele COPAC.
Radu Gănescu, președintele COPAC.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), prin vocea președintelui ei Radu Gănescu, atrage atenția că tragedia petrecută la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca nu e prima dată când se întâmplă așa ceva. În urmă cu 17 ani s-a mai petrecut un caz similar, dar vinovații nici acum nu au plătit!

Reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România spune că au constatat încă o dată că siguranța pacienților și chiar viața pacienților este pusă în pericol în spitalele de psihiatrie din România.

„Din păcate, în cazul Spitalului Săpoca nu este prima dată când se întâmplă o astfel de tragedie. În 2002, nouă pacienți au fost incendiați de un alt pacient, iar Ministerul Sănătății anunța anchete care să stabilească vinovații... Peste 17 ani după, avem alte 5 victime și niciun vinovat... În acest context, solicităm Ministerului Sănătății, cât și autorităților competente să se facă publice în mod transparent cauzele profunde care au permis uciderea a 5 pacienți", se arată în comunicatul COPAC.

Știm cu certitudine că în spitalele din Romania nu există suficient personal calificat, suficientă pază și management profesional, dar când aceste efecte de sistem omoară pacienții în spitalele publice, atunci trebuie făcută curățenie generală, arată reprezentații organizației de pacienți.

E prea mult până și pentru o societate medievală!

De ce un pacient aflat în sevraj a fost internat într-o zonă liberă și în pat cu alt pacient, deși spitalul avea paturi libere? De ce nimeni nu se intereserază de siguranța și de sănătatea pacienților internați?, sunt doar două dintre întrebrile pe care pacienții le ridică în acest context.

„Să fii pacient în România, internat într-un spital public și să fi omorât fără ca nimeni să poată interveni este ceva abominabil, chiar și pentru o societate medievală. Demisia este egală cu zero în fața aparținătorilor, este mai mult o sfidare la inteligența oamenilor. Credem că este nevoie de personal suficient și calificat pentru problemele specifice unui spital de psihiatrie și fiecare trebuie să își asume și să răspundă pentru ceea ce face sau nu face", a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

După o astfel de tragedie, ca organizație care reprezintă drepturile pacienților, COPAC solicită identificarea și pedepsirea vinovaților de la toate nivelele (personal și management).

„COPAC cere Ministerului Sănătățiiun plan de măsuri concrete de reformă pentru spitalele de psihiatrie. Credem că este momentul să fie analizate în mod realist și transparent cauzele și să se ia măsuri generale (nu doar pentru Spitalul Săpoca) care să înlăture în viitor posibilitatea unor asemenea tragedii", conchide documentul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel