Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a declarat, pentru DC Medical, că dacă s-ar deschide mai multe spitale lucrurile s-ar îmbunătăți pentru bolnavii cronici.
”Există pacienți cronici unde spitalele au fost închise, unde medicii au fost în izolare și care la ora actuală sunt spitale suport COVID - pacienții cu HIV, cu TBC care chiar dacă sunt diagnosticați și își iau tratamentul în continuare, partea de monitorizarea și de discuție față în față cu medicul sunt foarte limitate pentru că acele spitale sunt restricționate. Aici avem o situație complicată pentru pacienții care deja erau diagnosticați.
Mai avem pacienți care acum se diagnostichează. Acești au au nevoie să intre în spital, să se interneze, să facă analize, să fie diagnosticați și să intre în programul de tratament... acești pacienți, la ora actuală, au foarte mare probleme în a accesa spitalul pentru că spitalele - cele care sunt suport COVID nu pot primi pacienți, iar cele care nu sunt suport COVID sunt foarte aglomerate și fiind foarte aglomerate se fac programări. Avem pacienți care au nevoie de investigații complexe în spital și încearcă din iulie să se programeze și încă nu pot ajunge la medic
(...) Mulți dintre cei ca mine nu s-au putut duce în spitale pentru că au fost închise sau a trebuit să meargă la un alt spital dintr-un alt oraș sau alt județ”, explică Radu Gănescu.
Întrebat care ar fi soluția, președintele COPAC răspunde:
”Din punctul nostru de vedere ar fi foarte simplă: să deschidem cât mai mult partea de spitale și să facem circuitele separat sau să deschidem spitalele care încă nu au foarte mulți pacienți COVID. (...) Cu cât deschidem mai multe spitale accesibile pacienților cu cât facem un lucru în favoarea noastră”.
Acesta avansează ideea includerii medicului de familie în programele naționale de tratament pe partea de monitorizare.
”Cei care sunt în programe naționale – cum spunea domnul ministru (AICI declarația) că e vina noastră că nu mergem la medicul de familie - eu, unul personal, pacient de talasamie majoră, sunt obligat să merg lunar la spital să-mi iau tratamentul. Aș fi cel mai fericit pacient să mă duc la medicul de familie pentru că nici eu nu vreau să mă duc la spital, nu vreau să mă expun, nu vreau să expun nici echipa medicală și mi-ar fi foarte confortabil să-mi iau tratamentul de la farmacia din colțul străzii, să-mi iau rețeta de la medicul de familie și să mă duc doar o dată pe an la spital, la specialist pentru monitorizare. (...)
Trebuie să scoatem aceste programe din spitale și să aducem medicul de familie în echipa medicală unde să se ocupe de majoritatea pacienților prin monitorizare, prin rețetă, prin tratament”, mai precizează Radu Gănescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.