Radioscopia cu bariu, tehnică medicală învechită. Prof. dr. Gabriel Constantinescu: Este considerată de nivelul comunei primitive

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
radioscopia cu bariu - FOTO: Freepik@vecstock
radioscopia cu bariu - FOTO: Freepik@vecstock

Radioscopia cu bariu este o examinare radiografică (cu raze X) a tractului gastrointestinal. Radiografiile cu bariu au fost utilizate pentru a diagnostica anomalii ale tractului gastrointestinal, cum ar fi tumorile, ulcerele și alte afecțiuni inflamatorii, polipii, herniile și stenozele.

Radioscopia cu bariu este un test pentru a examina conturul oricărei părți a sistemului digestiv. Bariul este un lichid alb care se vede clar pe o radiografie. Odată intrat în organism, acesta îmbracă interiorul esofagului Open a glossary item, al stomacului sau al intestinului. Acesta arată apoi conturul organelor pe radiografie.

În cazul în care există o tumoare, aceasta apare ca un contur neregulat care se extinde din peretele părții afectate a corpului. Lichidul de bariu nu vă face niciun rău și trece prin sistemul digestiv, astfel încât nu îl absorbiți.

Cât se mai practică radioscopia cu bariu

Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit în exclusivitate la DC MEDICAL, despre radioscopia cu bariu. 

”A dispărut nevoia unei radioscopii cu bariu. Practic, nu cred că se mai practică”, a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii. 

”Această chestiune depinde și de cultura medicală a popoarelor. Examinarea exhaustivă a corpului uman a fost efectuată prin examenul baritat sau examenul cu substanță de contrast injectată intravenos ca să observe sistemul biliar.

Apariția endoscopiei, datorită eficienței ei a limitat sau a anulat explorarea clasică cu bariu. Deși în Europa de Vest, explorarea baritată este considerată de nivelul comunei primitive din punct de vedere medical, în SUA încă se practică și este trecută în manualele de boli digestive.

Deși impresia a fost că endoscopia digestivă a anihilat examenul baritat, realitatea nu este asta”, a explicat. prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Radioscopia cu bariu, înlocuită la endoscopia digestivă

”În zona lor de interes, CT cu substanță de contrast este cea care a limitat la maximum explorarea colonului, a esofagului. Endoscopia, dar mai ales CT cu injecții intravenoasă de contrast i-a adus la minimizarea necesarului cu substanță radiopacă pe cale orală.

Endoscopia digestivă realizează diagnostice de mare acuratețe. Inițial, imaginea era optică. Apoi a apărut videoendoscopia. Mai departe s-a dezvoltat sistemul informatic de procesare a imaginii. 

Endoscopia digestivă actuală oferă imaginii HD la care se adaugă și alte posibilități tehnice de creștere a valorii imaginii, în așa fel încât se realizează mărirea imaginii de câteva zeci de ori. 

Practic, la ora actuală nu numai că semnalizăm prezența unei leziuni, dar leziunile precanceroase le analizăm cu o precizie aproape microscopică și predicționăm riscul atât de invazie, cât și de evoluție spre un cancer. Există multă patologie, dar frica oamenilor este cancerul, iar cancerele digestive sunt, din păcate, în vârful zonei de prevalență a cancerelor”, a mai explicat prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel