Radioembolizarea, o alternativă mai puțin agresivă pentru hepatocarcinom. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Distruge nodulii sub 3 cm. Oprește evoluția

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
radioembolizarea - FOTO: Freepik@kjpargeter
radioembolizarea - FOTO: Freepik@kjpargeter

Acest tratament al cancerului hepatic este mult mai puțin agresiv decât cele conservatoare. Acad prof. dr. Irinel Popescu a explicat care este condiția principală.

În domeniul oncologiei hepatice, un nodul identificat imagistic poate fi un indiciu al hepatocarcinomului, o formă de cancer hepatic. În prezent, chirurgia rămâne metoda tradițională de tratament, implicând rezecția nodulului pentru a controla răspândirea bolii. Cu toate acestea, progresele recente în tehnologia medicală au adus alternative inovatoare, mai puțin invazive.

Radioembolizarea este una dintre aceste metode emergente. Potrivit acad. prof. dr. Irinel Popescu, moderator al emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News, această tehnică se dovedește eficientă în distrugerea nodulilor de hepatocarcinom, cu o condiție.

"La început, ceea ce se depistează imagistic este un nodul. Dacă îl găsim, încercăm să îl rezecăm chirurgical. Între timp au apărut și alte metode cu aceeași eficacitate precum a chirurgiei, dar mai puțin agresive pentru pacient decât chirurgia.

Mă simt obligat să menționez acest lucru. Radioembolizarea își propune să distrugă nodulii de hepatocarcinom atunci când sunt depistați sub 3 cm. Peste această dimensiune e mai greu să îi distrugă, dar poate să oprească evoluția lor pentru o anumită perioadă de timp", a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu, moderator al emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Această metodă oferă pacienților o opțiune mai puțin agresivă, comparativ cu chirurgia tradițională, și subliniază progresele continue în tratamentul hepatocarcinomului. Adaptarea la astfel de tehnici inovatoare este esențială pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților și pentru avansarea în lupta împotriva cancerului hepatic.

Vezi și: Oboseala, semnul cancerului tiroidian. Mărturisirea tinerei diagnosticată la 29 de ani: Nu cred că cineva s-a pregătit vreodată pentru asta

Radiembolizarea, ce este

Radioembolizarea - FOTO: Freepik@Rafaliya

Radioembolizarea, o procedură avansată ce utilizează microsfere radioactive, are ca obiectiv distrugerea selectivă a celulelor canceroase din ficat, reducând în același timp efectele secundare asupra țesutului sănătos. Acest avantaj o diferențiază semnificativ de chemoembolizare, care, deși eficientă, poate afecta și țesutul sănătos din jurul tumorii. Această metodă oferă astfel o abordare mai precisă și mai puțin invazivă în tratamentul cancerului hepatic.

Hepatocarcinomul, ce este

Carcinomul hepatocelular (CHC) este cea mai frecventă formă de cancer primar al ficatului, întâlnită în special la persoanele cu afecțiuni hepatice cronice, cum ar fi ciroza provocată de infecțiile cu virusurile hepatitei B sau C.

Vezi și: Proteina care ar putea prelungi speranța de viață cu 7 ani. Este supranumită "fântâna tinereții"

Factori de risc

Persoanele care suferă de boli hepatice de lungă durată au un risc mai mare de a dezvolta carcinom hepatocelular. Riscul este amplificat în cazul în care ficatul este deteriorat de infecțiile cu hepatita B sau C. De asemenea, consumul excesiv de alcool și acumularea de grăsime în ficat sunt factori de risc semnificativi pentru această formă de cancer hepatic.

Hepatocarcinom - FOTO: Freepik@benznatthawut

Diagnostic

Pentru diagnosticarea carcinomului hepatocelular, se utilizează mai multe teste și proceduri, inclusiv:

- Teste de sânge pentru evaluarea funcției hepaticeInvestigații imagistice, cum ar fi tomografia computerizată (CT) și rezonanța magnetică (RMN)

- Biopsie hepatică, în anumite cazuri, pentru a analiza un eșantion de țesut hepatic în laborator, potrivit Mayo Clinic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel