Înghețata care îmbină gustul răcoritor cu efectele siropului de tuse a fost creat de către studenții de la Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați.
"Este vorba despre o înghețată din lapte, cu pudră de afine, care are un ulei esențial de trandafir, care, printre proprietățile sale, are și acest efect de calmare a tusei. Calmare în general, de fapt. Este și antimicrobian. Este parte a proiectului meu de disertație. Ne vom prezenta cu el și la o sesiune științifică, dar și la un concurs gastronomic", a spus Isabela Anghel, masterand în nutriție și inventatorul rețetei.
"O idee cât de bună, dacă nu are și suport economic, nu are sprijin financiar, nu are dezvoltare în piață, rămâne doar în cărțile de bucate. Înghețata este blamată, acuzată... dar nu înghețata are prea mult zahăr, prea multă frișcă sau prea mult lapte, ci copilul aleargă prea puțin.
Dacă ne gândim să fie bună, să ofere energie, acea energie trebuie cheltuită. Societatea modernă a învățat foarte repede să stea comod pe canapea, să se uite la televizor sau să joace jocuri pe telefon. Am văzut în mall, stăteau câțiva copii pe pernuțe și jucau fotbal pe display, în loc să alerge în spatele blocului.
Deci, societatea modernă s-a învățat bine cu sedentarismul și de cealaltă parte, tot știința și cercetătorii trebuie să găsească soluții să aibă același gust alimentul și să nu mai aducă același număr de calorii.
România, OBEZĂ din cauza RUȘINII. 4 motive pentru care românii NU merg la sală
România, "țara în care curentul e cel mai mare dușman"
În cazul înghețatei, părinții din România blamau și erau speriați că va răci copilul. Chestia asta, în 1990 - 1991, când francezii ne ajutau așa cum ajutăm noi azi ucrainienii, veniseră niște medici din Franța, cu donații pentru Spitalul de Copii, pentru Marie Curie și au văzut pe acolo copii cu bonetă în cap, vara, căldură, nu era aer condiționat pe vremea aceea nici în casele milionarilor.
Și au întrebat de ce țin copiii cu bonetă în cap?
Pentru că e curent!
Că părinții se tem să nu răcească micuțul.
Ei bine, unul dintre francezi, un profesor, a luat lucrurile în serios, a venit cu anemometre, a făcut cercetări un an de zile care e viteză vântului în încăpere, care e gradientul de temperatură între un geam și altul și cum ar putea acest curent perfid și cum funcționează acest mit. Mitul acesta funcționează doar în România, nu și în alte țări din Europa.
Și a descoperit că viteza acestui curent perfid care-i bagă pe români în spital sau îi ține acolo, este egală cu viteza omului care merge pe jos și a aerului din jurul lui, o viteză relativă. Deci a demonstrat omul că acest curent nu are rol în îmbolnăvirea copiilor, a oamenilor. Dar noi ne-am născut, am crescut în țara în care curentul e cel mai mare dușman, mai mare și decât COVID-ul și alte viroze.
Înghețata-medicament, soluție pentru părinții panicați și nu numai
Ca urmare, și înghețata vine pe locul doi, după curent. Înghețata care face rău copilului, de te și miri de ce suedezii, norvegienii, care mănâncă gheață, nu au dispărut până la ora asta de pe suprafața Terrei.
Dacă putem să oferim și medicament și aliment nu e rău. În copilăria mea, unul dintre părinți ținea copilul și celălalt îi turna unei de pește pe gât, era ceva îngrozitor, mai ales pentru copil.
Când s-au gândit să pună în jurul acelui ulei un ambalaj din zahăr și vopsea alimentară... drajeul, lua prea mult, mânca toată cutia odată.
Așa și cu aceste alimente cu beneficii funcționale, nutriționale. Ambalajul sau drajeul nu e pentru copii care mănâncă înghețata de plăcere, ci pentru părinții care nu le dădeau voie să le mănânce până când a apărut acest produs. Sper să meargă bine și să găsiți un producător, un partener care să aducă înghețata medicament la toneta din apropierea casei", a spus jurnalistul Val Vâlcu, în cadrul emisiunii ”La Sud prin Sud Est”, transmisă de DCNews și de Lider FM.
Ce conține, de fapt, înghețata-medicament inventată în România
Studenţii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” Galaţi au creat îngheţata de afine cu capsule de ulei esenţial de trandafir, care are proprietăţi de calmare, liniştire şi ajută la calmarea tusei, anunță Agerpres.
”Este vorba de îngheţată de afine în care am introdus aromă de trandafir sub formă încapsulată, este o inovaţie de fapt. De asemenea, aroma de trandafir este puţin folosită în produse de îngheţată şi sperăm să reprezinte senzaţia verii. Inovaţia constă în capsularea uleiului de trandafir pur sub formă de pulbere ca să nu-şi piardă caracteristicile şi să poată fi regăsit integral în îngheţată.
Aroma uleiului esenţial de trandafir se va elibera treptat şi va lăsa un post-gust foarte plăcut, care va dura câteva ore după ce îngheţata a fost consumată. Gustul vine mai mult din baza de lapte şi din afine, dar datorită acestei arome de trandafir are proprietăţi de calmare, liniştire, inclusiv de calmare a tusei.
O îngheţată care să facă bine la tuse, care să calmeze gâtul copiilor. Este o noutate. Nu are deloc conservanţi, este doar pe bază de lapte, este cu ou. Nu are stabilizator, niciun fel de colorant, doar produse naturale”, a declarat, miercuri, Isabela Anghel, masterand nutriţie, anul II la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, creatoarea produsului inovativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.