Rabia, boala letală transmisă la om de lilieci sau câini infectați cu virusul rabiei

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Liliecii pot transmite virusul rabiei Foto: pixabay.com
Liliecii pot transmite virusul rabiei Foto: pixabay.com

Rabia, boala transmisă la om de la animale infectate, duce întotdeauna la deces. Liliecii sunt cele mai frecvente animale purtătoare a acestui virus, în SUA, în timp ce în alte părți ale lumii, boala este luată cel mai frecvent de la câini. Deși nu mai este frecventă, e bine de știut ce măsuri se pot lua împotriva bolii.

Infecțiile cu rabie sunt extrem de rare în Statele Unite, fiind observate doar aproximativ unul până la trei cazuri în fiecare an. Acest număr a scăzut semnificativ din anii 1930 și 1940, când au existat 30 până la 50 de cazuri în timpul unu an. Dar, atunci când apar, acestea sunt transmise de obicei de lilieci infectați.

Potrivit unui nou raport al Center for Deseas Control (CDC), majoritatea persoanelor care au murit din cauza rabiei în Statele Unite au fost infectate prin contactul cu un liliac, arată Harvard Medical School. Acesta se întâmplă, chiar dacă liliecii reprezintă doar o treime din cele 5.000 de animale răpitoare văzute de obicei în Statele Unite în fiecare an.

Câinii maidanezi turbați, altă sursă de infecție

Cea de-a doua sursă comună pentru infecțiile rabice la americani sunt câinii turbați, întâlniți atunci când oamenii călătoresc în străinătate.

„Pentru a preveni expunerea la rabie, asigurați-vă că medicul dumneavoastră știe dacă sunteți zgâriat sau mușcați de un liliac sau dacă vă treziți cu unul care zboară în jurul casei sau dormitorului”, arată CDC.

Dacă sunteți expus la rabie, medicul dumneavoastră vă poate administra o serie de injecții (cunoscute sub numele de profilaxie post-expunere) înainte de a dezvolta simptome, ceea ce vă poate împiedica să dezvoltați o infecție cu virusul rabiei, care este aproape întotdeauna fatală.

„Dacă călătoriți în afara țării, fiți conștienți de faptul că câinii pot transporta infecția”, mai arată autoritățile americane.

Rabia, boală transmisă la om de la animale infectate

Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă virală a mamiferelor provocată de virusul rabic, un virus neurotrop care se găsește în saliva animalelor infectate.

Printre primele simptome se pot număra febra și furnicături la locul expunerii inițiale. Aceste simptome sunt urmate simptome precum spasme, agitație extremă, frică de apă, paralizia părților corpului, stare de confuzie și pierderea conștienței. După apariția simptomelor, rabia duce aproape întotdeauna la deces. 

Perioada de incubație, de la infectare și până la primele simptome, poate fi de până la trei luni. În unele cazuri însă, poate dura și un an.

Rabia se transmite de la animal la om prin zgâriere sau mușcătura animalului, prin saliva animalului infectat.

Majoritatea oamenilor sunt infectați de câini, însă în Statele Unite, doar 5% dintr cazurile de rabie proiovin din mușcătura de câini, cele mai multe fiind din muțcătura liliecilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel