Rabia, boala care provoacă decesul. Dorobăț: Persoana mușcată capătă comportamentul animalului

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Rabia – FOTO: Pexels@Elena_Smuseva
Rabia – FOTO: Pexels@Elena_Smuseva

Rabia este o boală infecțioasă care duce spre deces dacă nu este tratată în primele 72 de ore de la infectare.

Medicul infecționist Carmen Dorobăț ne-a vorbit în exclusivitate la DC Medical despre rabie și cum afectează boala organsimul. Rabia este o boală infecţioasă a animalelor, care afectează  creierul şi măduva spinării atât la animale, cât şi la oameni. Animalele infectate cu acest virus pot răspândi boala prin intermediul salivei sau contactului cu ţesutul cerebral. 

Ce animale transmit virusul

Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor, produse atât de la animale sălbatice, cât şi domestice. Sunt cazuri rare în care virusul poate fi transmis și prin intermediul animalelor de companie, cum sunt pisicile sau câinii. 

Rabia este o boală determinată de un virus, virusul rabic, care se transmite prin mușcătură de animal sălbatic, inclusiv șobolanii sau șoarecele, de asemenea posibil contact cu obiecte infectate. S-au descris cazuri de rabie la persoane care au manipulat o blană a unei vulpi infectate. Persoana cu leziuni la nivelul mâinii, venind în contact cu produse patologice de la animalul infectat, sânge sau salivă se poate infecta”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, medicul infecționist Carmen Dorobăț.

Vezi și: Probioticele, microbii pozitivi pentru organism. Cum acționează

Prezentare la camera de gardă

Persoanele care au fost mușcate de un animal care transmite rabia trebuie să se prezinte de urgență la spital pentru a fi vaccinate. În caz contrar, infecția duce la deces.

”În primul rând trebuie să atragem atenția celor care cred că ar avea asemenea risc să se prezinte în primele 72 de ore la un cabinet de boli infecțioase pentru profilaxia antirabică, pentru boala este mortală. Dacă ai luat virusul, nu avem altă cale. Profilaxia este foarte important”, a mai explicat medicul Carmen Dorobăț.

Vezi și: Alimentele dăunătoare pentru creier. Care alimente ucid inteligența

Cum recunoaștem rabia

Primele simptome care apar includ durerea şi amorţeala la locul muşcăturii. Alte simptome care se pot manifesta sunt durere, arsură, mâncărime, febră.

”Dacă ne referim la manifestările care apar, sunt manifestări de ordin neurologic. Persoana respectivă devine agitată, își modifică comportamentul vizavi de cel din jur, capătă un comportament curios. În cărțile noastre scrie că persoana mușcată capătă comportamentul animalului care a mușcat-o. Poate deveni agresivă, poate deveni agitată. Animalele turbate sunt animale agresive care își modifică comportamentul. Apare aerofobia, adică pe pacient îl deranjează curenții de aer și se ferește de vânt. Apare hidrofobia, mai au reacții de repulsie. Simptomele sunt unice pentru rabie și evocatoare”, mai spune medicul.

Nu există tratament

După o expunere posibilă la virusul rabic, se impune curăţirea rănii şi vaccinarea pentru ca acestea sunt cele mai eficiente metode de a stopa răspândirea infecţiei.

”Nu exită tratament pentru rabie. Dacă pacientul nu s-a vaccinat anti-rabic și a făcut boala, urmarea este spre deces. Până la ora actuală nu este o cale să vindecăm rabia, iar tratamentul este simptomatic. Vaccinarea se face în primele 72 de ore de la mușcătură”, a mai explicat Carmen Dorobăț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel