Quinoa, beneficii pentru sănătate. Boala celiacă, diabetul și bolile neurodegenerative, pe lista scurtă

Sonia Baciu |
Data publicării:
quinoa beneficii. FOTO: Freepik @stockking
quinoa beneficii. FOTO: Freepik @stockking

Quinoa este o pseudo-cereală cu multiple beneficii pentru sănătate, din faza de făt până la adulții în vârstă. La ce trebuie să fiți atenți atunci când o introduceți în dietă.

Quinoa este o pseudo-cereală care a devenit foarte populară în rândul persoanelor preocupate de sănătate în ultimii ani. Este bogată în nutrienți, inclusiv proteine, acid folic, cupru, magneziu, fier, zinc, potasiu și antioxidanți. La capitolul fibre, 100 de grame de quinoa preparată conține 2,8 grame de fibre. Quinoa poate fi consumată sub formă de terci, cu lapte și scorțișoară, dar și ca adaos în iaurt, salată sau chiar în omletă.

Quinoa, conținut nutrițional

O cană de quinoa gătită, 185 grame, conține:

- calorii 222

- proteine 8 grame

- grăsimi 3,55 grame

- carbohidrați 39 grame

- fibre 5 grame

- folați 19% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- vitamina B6 13% din DZR

- vitamina E 8% DZR

- cupru 39% DZR

- fier 15% DZR

- zinc 18 % DZR

- mangan 51% DZR

- magneziu 28% DZR

 - potasiu 7% DZR

- fosfor 22% DZR.

Quinoa este, astfel, o sursă importantă pentru mulți dintre nutrienții necesari organismului, fiind de asemenea bogată în fibre și proteine, nutrienți care oferă o senzație de sațietate pentru mai multă vreme.

Vezi și: 2 antioxidanți, asociați cu încetinirea declinului cognitiv. Afinele, ceaiul verde și ceapa, printre sursele de antioxidanți

Quinoa, beneficii pentru sănătate

Beneficiile aduse de această pseudo-cereală vin în concordanță cu vitaminele și mineralele pe care quinoa le conține. Astfel, quinoa conține compuși vegetali care au un puternic impact asupra sănătății.

Două dintre flavonoidele ce se găsesc în semințele de quinoa, quercitina și kaempferolul, au efect antiinflamator și antioxidant, fiind benefice în încetinirea declinului cognitiv, adică previne bolile neurodegenerative.

Prin conținutul de fibre, semințele de quinoa poate ajuta la susținerea sănătății digestive prin promovarea mișcărilor intestinale regulate și alimentarea bacteriilor benefice din intestin.

Benefic pentru cei cu intoleranță la gluten. Persoanelor care suferă de intoleranță la la gluten, inclusiv boala celiacă, le este recomandat să evite alimentele ce conțin gluten. Astfel, quinoa reprezintă o alegere nutritivă potrivită pentru această categorie de persoane, pseudo-cereala fiind în mod natural gluten-free.

Spre deosebire de produsele fără gluten realizate din ingrediente rafinate, quinoa este o sursă bună de nutrienți care lipsesc adesea dietelor fără gluten, cum ar fi fibrele, acidul folic, zincul și magneziul.

Quinoa, sursă de proteine. În perioada de post sau în cazul persoanelor care au adoptat o alimentație vegetariană sau vegană, quinoa este o sursă de proteine complete, asemănătoare celei din carne, asta pentru că are toți cei nouă aminoacizi esențiali, chiar dacă lisina este într-o cantitate ceva mai redusă.

Bogată în vitamine și minerale, quinoa este benefică în perioada sarcinii, contribuind la creșterea și dezvoltarea fătului.

Trebuie menționat și faptul că semințele de quinoa conțin și antinutrienți, inclusiv aponine, taninuri și acid fitic, care interferează cu absorbția mineralelor. Astfel, pentru consumul acestor semințe este nevoie să le clătiți, să le lăsați la înmuiat sau să le fierbeți, iar prin aceste proceduri se reduce cantitatea de antinutrienți, notează Healthline.

De asemenea, trebuie reținut că semințele de quinoa au un conținut ridicat de oxalați, elemente chimice care pot duce la formarea ce pietre la rinichi, motiv pentru care trebuie consumate cu precauție.

Efecte benefice asupra metabolismului. Consumul de quinoa este benefic pentru:

- reglarea nivelului de zahăr din sânge

- sațietate

- scăderea sau menținerea greutății

- normalizare a nivelului trigliceridelor.

Ușor de introdus în alimentație. Semințele de quinoa sunt foarte versatile și pot fi consumate sub formă de terci cu lapte și scorțișoară, ca adaos în omletă ori în salate, cunoscuta salată tabbouleh.

Dieta keto, 11 alimente bogate în fibre acceptate. Care sunt beneficiile acestui regim

Dieta, indiferent de motivul pentru care o urmăm trebuie considerată ca parte integrantă dintr-un stil de viață sănătos, nu ceva restrictiv. Mai mult decât atât, dieta trebuie să fie un echilibru al mineralelor și vitaminelor,  și chiar dacă umblăm la numărul caloriilor, să nu afectăm din calitatea nutrienților.

Dieta keto, ce este și cui i se adresează

Dieta keto (ketogenică) este genul de regim care urmărește în principal nu scăderea în greutate, ci o dieta sănătoasa de tipul low carb. Rezultatele dietei keto pot fi obținute numai printr-o alegere corectă a alimentelor. Aceasta nu este însă recomandată diabeticilor.

Dieta keto, pe lângă scăderea în greutate aduce beneficii pentru sănătatea inimii, dar și beneficii cognitive. Citește mai departe AICI.

Vezi și: De ce să mănânci pâine prăjită când ai stomacul sensibil. Pleșea: 4 din 10 dintre noi suferim, la un moment dat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel