Quercetina, un flavonol recunoscut pentru proprietăți antiinflamatorii și reducerea riscului de cancer. Cele mai bune surse naturale de quercetină

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Quercetina Foto: Freepik @stockgiu
Quercetina Foto: Freepik @stockgiu

Află mai multe despre un flavonol cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, regăsit în diverse plante, fructe și legume.

Quercetina este un flavonol, o subcategorie de flavonoide care se găsește în plante, fructe, ierburi, legume și nuci. Deși oamenii nu pot produce quercetina în corpul lor, multe fructe, legume și băuturi o conțin. Alimentele și băuturile comune care au quercetină includ broccoli, ceapă, ardei, hrișcă, pătlăgele, legume Brassica, mere, struguri, fructe de pădure, ceai, vin și multe nuci și semințe. Quercetina este unul dintre cele mai comune și mai bine cercetate flavonoide. Este esențială pentru menținerea sănătății pielii și a părului.

Combate radicalii liberi

Quercetina este un antioxidant puternic cu proprietăți antioxidante, care protejează celulele împotriva daunelor oxidative cauzate de un exces de radicali liberi. Stresul oxidativ, un termen medical pentru daunele oxidative, este rezultatul a diverși factori externi, cum ar fi poluarea, fumul de țigară, radiațiile, expunerea la soare, stresul, consumul de alcool, toxinele chimice și gazele cu efect de seră. Quercetina este considerată un antioxidant mai puternic decât vitamina C, E sau betacarotenul.

Reduce inflamația

Inflamația, un răspuns natural al organismului la stres și la leziuni, ajută la vindecare, dar poate provoca daune cronice și probleme de sănătate. Quercetina poate inhiba inflamația, dar eficacitatea sa în reducerea indicatorilor inflamatori este neclară, mai ales în cazul unei diete bogate în alimente bogate în quercetină.

Reduce riscul de cancer

S-a demonstrat că o dietă bogată în fructe și legume cu un conținut ridicat de flavonoide reduce riscul mai multor tipuri de cancer și diminuează dezvoltarea celulelor canceroase, potrivit Forbes. Pentru a evalua asocierile directe dintre consumul de quercetină și riscul de cancer, sunt necesare studii suplimentare.

Benefic pentru sănătatea neurologică

S-a constatat că acest flavonol reduce riscul de boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson. Stresul oxidativ, cauzat de un dezechilibru al radicalilor liberi, contribuie la dezvoltarea acestor boli. Un studiu din 2021 a constatat că consumul de ceapă bogată în quercetină a redus declinul cognitiv legat de vârstă și a protejat împotriva deteriorării cognitive în cazul bolii Alzheimer. Cu toate acestea, cercetările sunt în curs de desfășurare, iar medicii nu folosesc în prezent quercetina pentru tulburările neurologice.

Vezi și: Antioxidanții în alimentație vs. suplimentele. Beneficiile antioxidanților pentru sănătatea musculară și memorie

Foto: Freepik @8photo

Ameliorează simptomele alergiei

Quercetina poate fi un antihistaminic eficient datorită capacității sale de a preveni eliberarea histaminei din celule. Acest lucru sugerează că quercetina ar putea fi benefică pentru cei care suferă de boli alergice, în special rinită, dar sunt necesare cercetări suplimentare. Persoanele cu alergii nu ar trebui să suplimenteze cu quercetină decât dacă sunt sfătuite de un medic.

Are efecte antibacteriene și antivirale

Quercetina, împreună cu alte flavonoide, are proprietăți antibacteriene și antivirale, inhibând creșterea diferitelor bacterii, cum ar fi Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Proteus și Aspergillus flavus.

Citește și: Afecțiunea care îți oprește circulația în degete. Cât durează și ce tratament necesită simptomele severe

Reduce riscul de boli de inima

Dieta joacă un rol crucial în reducerea bolilor cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Fructele și legumele bogate în flavonoide, pot contribui la reducerea acestor riscuri. Quercetina poate proteja sănătatea inimii prin reducerea disfuncției vaselor de sânge, a disfuncției endoteliale, precum și a tensiunii arteriale ridicate și a factorilor de risc de ateroscleroză.

Scăde tensiunea arterială ridicată

O analiză din 2019 sugerează că suplimentele de quercetină pot reduce în mod eficient tensiunea arterială. Persoanele supraponderale care au consumat zilnic 150 mg de quercetină au avut niveluri mai scăzute de colesterol dăunător și au redus tensiunea arterială sistolică, care măsoară presiunea din vasele de sânge în timpul unei bătăi a inimii.

Care este doza recomandată

Quercetina poate fi obținută prin consumul zilnic de fructe și legume, ceapa fiind o sursă bogată de flavonoide dietetice. De asemenea, este disponibilă sub formă de supliment nutritiv în doze de 500 până la 1000 mg, conținând adesea alte substanțe precum bromelaina sau vitamina C pentru a spori absorbția quercetinei de către organism.

Fructele și legumele conțin antioxidanți naturali care pot fi benefici atunci când sunt combinate cu o dietă echilibrată, dar quercetina poate interacționa cu anumite medicamente, așa că este esențial să consulți un medic.

Acestea fiind spuse, quercetina, un flavonoid care se găsește în fructe și legume, oferă numeroase beneficii printr-o varietate de diete. Cu toate acestea, multe studii s-au concentrat pe studii pe animale sau in vitro, fiind necesare cercetări suplimentare pe oameni pentru a înțelege pe deplin beneficiile și efectele secundare ale acesteia. Persoanele ar trebui să consulte un profesionist din domeniul sănătății înainte de a-și suplimenta dieta cu quercetină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel