Puzzle-ul, jocul care formează atenția și imaginația: Recomandat de la 1-2 ani. Există un puzzle potrivit pentru fiecare copil

Monika Baciu |
Data publicării:
puzzle - FOTO: Pexels@Pixabay
puzzle - FOTO: Pexels@Pixabay

Puzzle-ul are un rol important în educația copiilor. Medicii pediatri arată că jocul de puzzle are un efect pozitiv și in dezvoltarea creierului.

Puzzle-ul este considerat cel mai adesea, o jucărie pentru copii deoarece, bineînţeles, este foarte amuzant. Şi la fel ca şi orice joc sau jucărie prezintă o mulţime de beneficii mai ales pentru creierul în dezvoltare al copiilor. Un puzzle poate reduce stresul.

Stimulează imaginația

Medicul pediatru Timea Tunde Szavardi le-a explicat părinților care sunt beneficiile acestui joc în dezvoltarea copiilor.

”În primul rând ajută la dezvoltarea aptitudinilor fizice, cum sunt coordonarea mână-ochi și motricitatea fină care ulterior ajută la formarea desenatului și scrisului. Apoi ajută la formarea funcțiilor cognitive, astfel puzzle-urile antrenează memoria atunci când piesele sunt asemănătoare și copilașii le testează pe fiecare în parte să vadă dacă se potrivesc la locul lor.

Și nu în ultimul rând îmbunătățește starea de spirit, culorile și imaginile îi stimulează imaginația, rezolvarea unui astfel de joc este o activitate creativă și copii trăiesc sentimentul de succes prin finalizarea jocului”, a explicat medicul Timea Tunde Szavardi.

Vezi și: Vitamina C, esențială când călătorim cu avionul. Dr. Cezar: Un zbor te expune la o doză mai mare de radiații decât în mod obișnuit

Puzzle pentru fiecare copil

Puzzle-ul poate antrena memoria pe termen scurt. Parcurgând şi verificând piesele de puzzle pentru a găsi o nuanţă exactă de culoare de care au nevoie, cu forma specifica a găurii care trebuie fixată la loc,copiii trebuie să păstreze detaliile în memoria de scurtă durată.

”Jocurile de puzzle sunt recomandate chiar de la vârsta de 1-2 anișori, prima dată din 4-5 bucăți mari, ulterior complexitatea jocurilor se alege după vârstă, de obicei intervalele de vârstă recomandate sunt afișate pe cutie.

Există un puzzle potrivit pentru fiecare copil, indiferent de vârstă, iar timpul petrecut împreună, mai ales cu o activitate creativă este foarte valoros!”, mai precizează medicul.

Vezi și: Silvoterapia, puterea vindecătoare a naturii. Cum ajută la menținerea sănătății

Dezvoltă atenția și coordonarea

Capacitatea de concentrare şi memoria vizuală sunt intens exersate în timp ce micuţul cauta piesa potrivită şi încearcă să-şi amintească unde trebuie să o pună. În acelaşi timp, este un exerciţiu în care copiii observă universul ce-i înconjoară, colectând informaţii şi încercând să le organizeze cât mai eficient. În plus jocul de puzzle este ideal în stimularea inteligenţei vizuale şi spaţiale.

Atunci când lucrează pentru a finaliza un puzzle, copiii trebuie să se bazeze foarte mult pe capacitatea lor de a-și aminti ce forme trebuie să îmbine pentru a completa imaginea. Dacă o piesă nu se potrivește, copilul o va pune deoparte, dar va trebui totuși să-și amintească forma și culoarea sa în raport cu restul puzzle-ului.

Jocul de puzzle îi ajută pe copii să își dezvolte coordonarea. Atunci când se utilizează procesul de "ghiciți și verificați" pentru a găsi piesa care se potrivește, ochii, creierul și mâinile unui copil lucrează pentru a identifica piesa, a o înțelege, a lucra cu ea, pentru a o face potrivită și a alege o piesă nouă dacă nu este corectă, potrivit studiilor.

Când copiii se joacă cu puzzle-uri, ei învață puterea de alegere și strategie pe măsură ce încep să recunoască și să înțeleagă cu atenție modul în care piesele se potrivesc împreună pentru a completa o imagine mai mare.

Puzzle-urile pentru copii afișează teme și imagini colorate, cum ar fi animale de grădină zoologică, vehicule, numere sau litere alfabetice. Joaca cu puzzle-uri îi ajută să înțeleagă mai bine modul în care temele funcționează împreună și se încadrează în lumea din jurul lor.

Vezi și: Intoleranța la lactoză, vindecabilă. Bilic: Patru gesturi simple prin care puteți rezolva această problemă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel