Iată mesajul doctorului Tudor Ciuhodaru:
„Puteţi salva o viaţă. Vă rog din nou, donaţi sânge. La Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi, numărul donatorilor a scăzut dramatic, la mai puțin de o treime față de cel necesar. De asta doar unul din trei români primeste sânge atunci când are nevoie. Acum e nevoie acută de grupa de sânge AII.
Propun un nou proiect de lege privind introducerea unui program național de promovare a donării prin care să se asigure constant un flux eficient de donatori. Programul e bazat pe 3 lucruri esențiale: educație și fidelizarea potenţialilor donatori, precum și introducerea registrului unic al donatorilor de sânge.
Puteţi dona sânge dacă îndepliniţi următoarele condiţii
1. Vârsta cuprinsă între 18-65 de ani. Sunt menţiuni speciale pentru cei care donează pentru prima dată la peste 5o de ani.
2. Greutatea corporală minimă de 50 de kg.
3. Tensiunea arterială – peste 100/60 mmHg.
4. Puls regulat de 50-100/minut.
5. Temperatura mai mica de 37,5 grade Celsius.
6. Hemoglobina peste 12,5g% la femei şi peste 13,5g% la bărbaţi.
7. Nu aţi consumat alcool sau masă bogată în grăsimi cu 72 de ore înainte de a dona.
8. Nu aţi avut în ultimul timp intervenţii chirurgicale sau pierderi de sânge.
9. Nu aţi avut alte boli precum hepatită, tbc, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de piele, boli de inimă sau nu aveți alte afecţiuni acute care să necesite tratament cu antibiotice.
10. Nu sunteţi gravide, lehuze (nu puteţi dona sânge timp de 18 luni după naştere) sau nu sunteţi în perioada menstruală.
E bine de știut
1. Am reuşit ca Iaşiul să aibă propria bancă de sânge şi ţesuturi. S-au alocat 30,1 milioane de lei pentru construcţie şi dotare. Sângele pentru urgenţe poate fi astfel asigurat în permanenţă doar dacă există suficienți donatori.
2. Donarea de sânge se poate face la centrul regional de transfuzii sanguine din judeţul dumneavoastră. În Iaşi vă puteţi prezenta la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi, situat pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 21, tel. 0332/800 749, 750. Program: 7.00-13.00, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale.
3. Intervalul de timp între 2 donări succesive este de 8 săptămâni pentru donatorii de sânge total, cu acceptare a maxim 5 donări pe an la bărbaţi şi 4 la femei.
4. Pe lângă beneficiile pentru sănătate cei ce donează sânge beneficiază de un set de analize gratuite şi primesc şapte tichete de masă, fiecare în valoare de 9,57 lei, la care se adaugă o zi liberă de la serviciu, decontarea transportului şi un abonament pe transportul în comun la jumatate de preţ.
5. Doar unul din trei români primeste sânge atunci când are nevoie.
6. Propun un program national de promovare a donării prin care să se asigure constant un flux eficient de donator. Programul e bazat pe 3 lucruri esențiale educatie și fidelizarea potenţialilor donator precum și introducerea registrului unic al donatorilor de sânge.
7. E nevoie la nivel naţional de un proiect de promovare a donării in cadrul orelor de educaţie pentru sănătăte în instiţutiile de invătământ dar şi a unor parteneriate care să asigure constant donatori fideli cărora să le fie acordate facilitaţi in domeniul medical.
8. Introducerea educatiei pentru sănătate ca materie de studiu în toate insituţiile de invăţământ, prevăzută în proiectul meu de lege, va face cunoscute etapele si condiţiile donării precum şi beneficiile acesteia pentru sănătate.
9. În ţărlei in care aceste lucruri sunt făcute s-a ajuns la creşterea procentului celor care donează sânge la 9% in Danemarca, 8% in Elveția sau 5% Germania în timp ce în România numarul acestora ajunge cu greu la 1,7%, pe penultimul loc in Europa, devansând doar Albania în timp ce necesarul minim ar fi de 2,5%.
10. E nevoie doar de adoptarea unui banal proiect de lege...
Până atunci vă rog, din nou, donați sânge.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.