Obezitatea este tot mai prezentă în ultima vreme, inclusiv în rândul celor copiilor, iar principalii răspunzători ar trebui să fie părinții, cei mai în măsură să stabilească unele limite pe care cel mic nu le poate face.
Invitată în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV, dr. Amalia Arhire, medic endocrinolog/ nutriție pediatrică a explicat care sunt primele semne ale unui copil predispus la obezitate, dar și când este cazul ca acesta să ajungă la un medic specialist.
”Când ne dăm seama? Când burtica a început să îi crească și luăm haine mult prea mari, mai mari decât vârsta pe care o are. Nimic nu este interzis, dacă cel mic nu are alergii alimentare sau boli care pot să îl dea total peste cap sau chiar să facă o criză severă consumând alimentul respectiv. Însă este bine să avem totul cu măsură, și adultul este cel care trebuie să o stabilească, pentru că cel mic nu are cum”, a spus medicul endocrinolog.
Care sunt riscurile ”burticii” la copii
De altfel, medicul afirmă că primele semne de îngrijorare privind greutatea copilului trebuie să fie atunci când hainele nu-i mai vin, dar nu pentru că acesta se află în creștere și îi rămân scurte, ci mai mult legat de zona abdomenului.
”Sunt destul de mulți părinți care nu au nicio problemă la copiilor lor cu centimetri în înălțime, dar burta începe să crească. Iar pe măsură ce crește burta nu mai crește înălțimea.
Dacă nu se mai satură și tinde să mănânce doar alimente procesate și refuză mâncarea adevărată, fructele, legumele, mâncarea mâncare”, a mai spus medicul.
Întrebat în privința greutății care ar trebui să îi alarmeze pe părinți, specialistul a subliniat că aceasta depinde foarte mult de vârsta copilului, adică la un copil mic 3-5 kg în plus ridică un semn de întrebare, în timp ce pentru un adolescent, acest prag este la 5-7 kg, dar și de înălțimea copilului. De asta este foarte important să îl ducem și la medicul de familie măcar o dată pe an
”Mâncarea nesănătoasă are grăsimi, care sunt rele și se pun exact pe vase de la 2-5 ani, are zahăr în exces care poate să le blocheze creșterea și să îi predispună spre obezitate și boli de inimă și diabet, precum și multe E-uri, aditivi, care pot să le dea risc de alergii sau de astm, sau pe termen lung, la unii copii, risc de cancer.
Cu cât îi lăsăm să mănânce mai multă mâncare procesată, îi predispunem la kilograme în plus și la boli”, a explicat medicul.
OMS avertizează: Un sfert dintre europeni sunt obezi sau supraponderali
Pufuleții și limitarea zahărului în alimentația copilului
Potrivit endocrinologului, în rândul gustărilor procesate se numără chipsurile, biscuiții, pufuleții, pizza sau toată gama de dulciuri, de la acadele la jeleuri, precum și produsele de tip fast-food.
Cât privește pizza, unul dintre alimentele preferate ale celor mici, medicul susține că aceasta poate fi periculoasă în funcție de ceea ce este pus pe blat.
”Depind ce este pe ea, adică să evităm mezelurile și sosurile cu zahăr. Toate tipurile de pufuleți aveau ulei de palmier, care este cel mai prost ulei și care se pune pe vase. Pe lângă asta, mulți nu au doar ulei, au multe E-uri, multă sare și atunci nu este o gustare tocmai sănătoasă pentru un copil mic, cu toate că dacă ne uităm în parc, toți copiii mănâncă pufuleți și pufuleți cu gusturi, care înseamnă niște conservanți în plus, și niște coloranți”, a mai spus endocrinologul.
De asemenea, a menționat că pe lista de alimente care nu trebuie date copiilor se află jeleurile ”frumos colorate”, adică zahărul, în contextul în care, până la 4 ani un copil ar trebui să evite cât de mult se poate zahărul.
”După 4 ani, cantitatea normală de zahăr adăugat este între 16 și 24 de grame, adică între 3 și 6 lingurițe”, a mai spus specialistul, adăugând că înainte de această vârstă, dacă nu se poate evita zahărul, acesta să fie de maximum 3 lingurițe pe zi, adică 1-2 acadele pe zi sau 5 jeleuri.
Alte alimente preferate de către cei mici, de tip fast-food, sunt nepotrivite pentru copii din cauza sosurilor grele, care nu îl ajută, dar și al chiflei, care de cele mai multe ori este plină de zahăr și afânători, pentru a o face dulce și pufoasă, precum și a cărnii, care poate să fie prea grasă.
În privința cartofilor prăjiți sau a inelelor de ceapă prăjite, dăunează și temperaturile ridicate, dar și uleiul, folosit în exces.
Obezitatea infantilă, pas către suicid. Fiecare oră petrecută la televizor duce la o creștere a prevalenței obezității cu 2%
Obezitatea infantilă în rândul copiilor cu vârste între 6 și 18 ani este de 10% în regiunea de Vest a României. Un ghid pentru părinți a fost realizat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu – Rusescu”.
În 2018, pentru o perioadă de 3 luni s-a făcut monitorizarea incidenței excesului ponderal la copiii care s-au prezentat pentru evaluare pediatrică în Compartimentul de Primiri Urgențe al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”, București, iar datele au fost îngrijorătoare. 7.5% dintre copii erau supraponderali și 18.5% erau obezi. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.