Pubertatea precoce, declanșată de autism. Medic: Trebuie constant evaluați endocrinologic

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
pubertatea precoce - FOTO: Freepick
pubertatea precoce - FOTO: Freepick

Pubertatea precoce poate să apară după o succesiune de evenimente. Potrivit medicilor inclusiv autismul poate declanșa pubertatea precoce.

Pubertatea precoce începe să se manifeste la fete înainte de vârsta de 8 ani, iar la băieți înainte de vârsta de 9 ani. Medicii arată că există o legătură și cu autismul. Bogdan Pascu, medic specialist endocrinologie pediatrică susține că din experiența sa cu copiii există o legătură între cele două afecțiuni.

”Există o asociere între autism și pubertatea precoce? Au copiii care suferă de TSA (Tulburarea de Spectru Autist) un risc crescut de apariție a pubertății precoce? Răspunsul meu este DA!

Așa arată și studiile, dar și experiența mea a demonstrat acest lucru.Tulburarea de spectru autist (TSA) este o dizabilititate complexă de dezvoltare a creierului care afectează 3 arii principale ale funcționării unui copil: comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul.

Copiii cu TSA au un risc crescut de apariție a Obezității, dar și a Pubertății Precoce și trebuie constant evaluați endocrinologic teritorial”, arată medicul Bogdan Pascu.

Vezi și: Ciroza biliară, boala autoimună. Primele semne de boală apar după ani

Cercetări pentru a stabili legătura dintre pubertatea precoce și autism

Fetele cu tulburări din spectrul autist (TSA) tind să intre la pubertate la o vârstă mai fragedă decât fetele neurotipice, potrivit unui nou studiu.

Blythe Corbett și colegii săi au analizat date de la 239 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani. Dintre copii, 137 au fost diagnosticați cu TSA, în timp ce 102 au fost martori neurotipici. Grupul cu TSA a inclus 35 de femele și 102 bărbați.

”Măsurând debutul pubertății pe baza dezvoltării organelor genitale și a părului pubian, cercetătorii au descoperit "dezvoltarea pubertății semnificativ mai devreme la femeile cu TSA, dar nu și la bărbați".

Fetele cu autism aveau tendința de a începe pubertatea cu aproximativ nouă luni și jumătate mai devreme decât fetele neurotipice. În plus, fetele cu TSA au avut un debut mai devreme de menstruație decât fetele neurotipice”, arată autism.org.

Vezi și: Toxoplasmoza, afecțiunea care provoacă epilepsie sau retard mental. Dorobăț: Pisica nu se îmbolnăvește, ci este numai gazdă

Cum se manifestă autismul

Tulburarea de spectru autist (TSA) este o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului care afectează 3 arii principale ale funcționării unui copil: comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul.

Potrivit Centrului pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) din Statele Unite, unul din 59 de copii are autism.

Tulburarea este de 4 ori mai frecventă la băieți, iar multe fete prezinte simptome mai puțin evidente în comparație cu aceștia. Este o afecțiune care se menține pe tot parcursul vieții.

Tulburarea de spectru autist este diagnosticată în copilărie, multe din simptomele specifice apărând în jurul vârstei de 2 ani. Părintele remarcă lipsa de contact vizual a copilului, lipsa de răspuns când este strigat sau indiferența față de părinte.

Alți copii se pot dezvolta normal în primii 2-3 ani de viață, pentru ca apoi să devină brusc retrași sau să-și piardă abilitățile lingvistice pe care le dobândiseră.

Anxietatea este o reală problemă pentru multe persoane cu autism, în special în situații sociale sau când se confruntă cu schimbări.

Îi poate afecta psihologic și fizic, dar mai ales, poate avea un impact asupra calității vieții lor, precum și a familiei.

Vezi și: Spălatul pe dinți, pas cu pas. Medic: Este precum body building-ul. Restul detaliilor sunt pentru AVANSAȚI, un fel de next level

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel