Pubertate timpurie declanșată de săpunuri și șampoane?

Dana Lascu |
Data publicării:

Pubertate timpurie: Săpunuri, creme și șampoane, toate aceste produse de igienă personală ar putea fi vinovate de dezvoltarea prea rapidă a fetițelor. De vină sunt substanțele chimice din aceste produse, care sunt legate, de un nou studiu, de apariția pubertății timpurii. 

Pubertatea timpurie ar putea fi provocată sau declanșată de produse pe care le folosim în fiecare zi. Problema o constituie substanțele chimice specifice, inclusiv ftalați, parabeni și fenoli care se găsesc într-o gamă largă de produse, inclusiv parfumuri, săpunuri, șampoane, lacuri de unghii, produse cosmetice, pastă de dinți, ruj, parfumuri și loțiuni de piele - pentru a numi doar câteva.

Intră în organism prin mai multe căi

Aceste substanțe chimice „intră în corpul nostru fie prin absorbția prin piele ori prin inhalare, fie prin ingerare (cum ar fi rujul)", a explicat autorul studiului, Kim Harley. „Odată ce se află în organism, aceștia sunt rapid metabolizați și (apoi) eliminați în urină"

Harley este director asociat al Centrului pentru Cercetarea Mediului și Sănătatea Copiilor de la Universitatea Berkeley din California.

În ceea ce privește modul în care expunerea de rutină la substanțele chimice ar putea afecta pubertatea, ea a explicat că echipa de cercetători a demonstrat aceste substanțe „imită estrogenul în anumite condiții de laborator".

De fapt, studii anterioare pe animale au sugerat că expunerea poate deregla „ceasul" pubertății, spune Harley.

Contează și expunerea mamei și cea a fiicei sale

Echipa ei a descoperit că „cu cât sunt mai mari nivelurile de substanțe chimice din corpul mamei sau al fiicelor, cu atât mai devreme aparepubertatea" printre fete. Nu a fost găsită o astfel de legătură pentru momentul pubertății la băieți.

Am fost puțin surprinși de faptul că asociațiile erau doar la fete și nu am văzut o pre amare relație la băieți", a spus Harley. „Dar, din moment ce acestea tind să fie substanțe estrogenice, are sens ca ele ar putea avea un impact asupra fetelor".

Pentru a explora aceasta problemă, oamenii de știință au analizat datele colectate într-un studiu care a cuprins femeile gravide între anii 1999 și 2000. Femeile au făcut teste de sânge și de urină de două ori pe toată durata sarcinii, și interviuri au fost, de asemenea, efectuate pentru a măsura expunerea la substanțele chimice în cauză.

Nouă din zece cazuri din toate probele de urină luate de la mamele însărcinate au fost pozitive pentru substanțele chimice care se încadrează în una din cele trei clase chimice de interes, cu procente puțin mai mici (aproximativ șapte din zece) în ceea ce privește o substanță chimică numită triclosan. Un medicament antimicrobian, triclosanul a fost interzis pentru utilizare în săpun de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) în 2017, dar poate fi găsit și acum în unele paste de dinți, au constatat cercetătorii.

Pubertate cu debut precoce

În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit 338 de descendenți ai femeilor respective – 159 de băieți și 179 de fete - în perioada adolescenșei, cu probe de urină analizate la vârsta de 9 ani. Debutul pubertății a fost apoi verificat în mod regulat, între vârsta de 9 și 13 ani.

Marea majoritate - mai mult de 90% - a probelor de urină atât de la mame cât și de la copii au prezentat concentrații detectabile ale tuturor celor trei clase de substanțe chimice, cu excepția triclosanului care a fost prezent în aproximativ 70% din eșantioane.

Cercetătorii au stabilit că pentru fiecare dublare a nivelului de sânge al ftalaților, apariția părului pubian la fetițe a început cu 1,3 luni mai devreme decât de obicei.

O dublare a nivelului de triclosan al unei mame a fost, de asemenea, legată de apariția primei menstre mai devreme cu o lună a fiicei sale, mai arată studiul.

Testele de sânge au fost, de asemenea, făcute și copiilor. Echipa lui Harley a constatat că o dublare a nivelurilor de paraben la fete a fost legată de debutul de o lună mai devreme, atât al dezvoltării sânilor cât și al părului pubian.

Cu toate acestea, nu este clar dacă substanțele chimice au provocat schimbarea sau dacă fetele care au ajuns la pubertate mai devreme au folosit produse de îngrijire personală de la o vârstă mai fragedă, a spus Harley.

Trebuie să învățăm să ne alegem produsele

Deși este nevoie de mai multe cercetări, oamenii ar trebui să fie constienți de faptul că exista substanțe chimice în produsele de îngrijire personală care ar putea perturba hormonii din corpul nostru", a explicat specialistul.

Harley a subliniat că rezultatele „cu siguranță nu" sunt o dovadă absolută a faptului că o astfel de expunere chimică provoacă de fapt pubertate timpurie în rândul fetelor. „Există întotdeauna posibilitatea să existe factori convergenți pe care nu am reușit să îi controlam, ori că aceste constatări ale noastre sunt întâmplătoare", a arătatea.

Acestea fiind spuse, concluziile noastre sunt în concordanță cu ceea ce știm despre proprietățile de perturbare endocrină a acestor substanțe chimice", a notat Harley. „Deci, deși nu suntem gata să să substanțe provoacă pubertate timpurie la fete, avem suficiente dovezi ca să fim îngrijorați".

Consumatorii care sunt îngrijorați de substanțele chimice din produsele de îngrijire personală pot lua măsuri practice pentru a-și limita expunerea, arată Harley, într-un material dat publicității de Universitatea Berkeley.

Se remarcă o creștere a gradului de conștientizare a efectelor produselor chimice din produsele de îngrijire personală și a cererii consumatorilor pentru produsele cu niveluri mai scăzute de substanțe chimice", arată ea.

Studiul, care poate fi consultat integral AICI, a fost publicat pe 4 decembrie în Human Reproduction (Reproducerea Umană) unul dintre jurnalele Oxford Academic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel