Pubertate precoce, vinovate chimicalele din produse de îngrijire personală și uz casnic

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Chimicalele utilizate pe scară largă în produsele de îngrijire personală și în produsele de uz casnic sunt legate de pubertatea precoce la fete, potrivit rezultatelor unui studiu de lungă durată al mamei și copiilor publicat într-una dintre cele mai importante reviste de medicină de reproducere umană din lume.

Studiul a constatat că substanțele chimice, cum ar fi ftalații, parabenii și fenolii, au fost asociate cu pubertatea apărută mai devreme la fete, deși nu a fost observată o asociere similară la băieți.

Dietil ftalat și triclosan, incriminați pentru pubertate precoce

Anumiți ftalați sunt utilizați în diverse produse cum ar fi parfumuri, deodorante, săpunuri, șampoane, lacuri de unghii și produse cosmetice; parabenii sunt adesea utilizați drept conservanți în produsele cosmetice și alte produse de îngrijire personală; iar fenolii, care includ triclosanul și benzofenona-3, sunt utilizați în săpun, pastă de dinți, rujuri, sprayuri de păr, șampoane și loțiune de piele pentru a crește durabilitatea produselor.

,,Am găsit dovezi că unele substanțe chimice utilizate pe scară largă în produsele de îngrijire personală sunt asociate cu pubertatea precoce la fete. Am constatat că mamele care au avut niveluri mai mari de două substanțe chimice în corpul lor în timpul sarcinii - dietil ftalat, utilizat în parfum, și triclosan, agent antibacterian în anumite săpunuri și pastă de dinți - au avut fiice care au intrat la pubertate mai devreme. Fetele cu niveluri mai ridicate de parabeni în corpul lor la vârsta de nouă ani au intrat în pubertate mai devreme", a declarat dr. Kim Harley, profesor asociat în sănătate publică de la Universitatea din California, Berkeley, SUA.

Dr. Harley și colegii ei au analizat datele de la femeile însărcinate care s-au înscris în studiul Centrul pentru evaluarea sănătății mamelor și copiilor din salină (CHAMACOS) între anii 1999-2000. Au urmărit 338 de copii de la naștere până la adolescență.

În timp ce mamele erau însărcinate, investigatorii le-au prelevat probe de urină pentru a măsura concentrațiile de ftalați, parabeni și fenoli la aproximativ 14 și 27 de săptămâni de gestație. După naștere, cercetătorii au evaluat dezvoltarea pubertală la 179 fete și 159 băieți la vârsta de nouă ani și au colectat probe de urină. Dezvoltarea pubertală a fost verificată din nou la fiecare nouă luni, la copiii cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani.
Peste 90% din probele de urină au prezentat concentrații ale tuturor substanțelor chimice testate, cu excepția triclosanului, care a fost detectat în 73% din probele prelevate de la mamele însărcinate și în 69% din probele prelevate de la copiii în vârstă de nouă ani.

,,Acest lucru este important pentru că știm că vârsta la care începe pubertatea la fete a fost mai scăzută în ultimele decenii, o ipoteză fiind că substanțele chimice din mediu ar putea juca un rol, iar constatările noastre susțin această idee. Fetele își sporesc riscul de-a avea probleme de sănătate mintală adolescenți și cresc riscul de cancer mamar și ovarian pe termen lung, deci este o problemă importantă de abordat ".

Păr pubian și prima menstră mai devreme

Pentru fiecare dublare în concentrația unui indicator pentru ftalații numit ftalat de monoetil (MEP) în urina mamei, dezvoltarea părului pubian s-a schimbat cu 1,3 luni mai devreme la fete. Pentru fiecare dublare a triclosanului în urina mamei, momentul primei perioade menstruale a fetelor s-a schimbat mai devreme cu doar o lună. Când cercetătorii au analizat probele de urină luate de la copii la vârsta de nouă ani, au constatat că, pentru fiecare dublare în concentrațiile de parabeni, calendarul dezvoltării părului mamar și pubian și prima perioadă menstruală s-au schimbat cu aproximativ o lună mai devreme.

,,Noi deja bănuiam că anumite substanțe chimice care sunt utilizate pe scară largă în produsele de îngrijire personală - cum ar fi ftalații, parabenii și triclosanul - sunt disruptorii endocrinali, ceea ce înseamnă că acestea imită, blochează sau interferă în alt mod cu hormonii naturali din corpul nostru. În studiile de laborator, aceste substanțe chimice s-au dovedit a provoca pubertate mai devreme la șobolani, dar există foarte puține studii la om. Acest studiu este important, deoarece este unul dintre primele studii care se uită la expunerea umană încă din uter și pentru că ne dă o șansă de a examina expunerile, atât în uter, cât și la pubertate", a subliniat dr. Harley.

Studiul a fost realizat, în principal, în rândul femeilor, care locuiesc în comunitățile de lucru din fermele din California, Statele Unite ale Americii; cele mai multe nu aveau o diplomă de liceu și au trăit sub pragul federal al sărăciei. Când cercetătorii au început studiul acum 20 de ani, ei au fost în primul rând interesați de efectele pesticidelor, motiv pentru care au ales acest grup de femei. Dar au știut că vor avea posibilitatea de a examina alte expuneri chimice.

Expunerea la alte substanțe chimice de mediu, cum ar fi pesticidele întâlnite în timpul exploatării în ferme, ar putea, de asemenea, să afecteze rezultatele. O limitare a studiului este că au fost efectuate doar una sau două măsurători ale urinei la mame și copii, iar măsurătorile regulate ar fi putut fi mai bune, deoarece indicatorii pentru ftalați, parabeni și fenoli reflectă doar expunerea la acestea în ultimele 24-48 de ore.

Chiar dacă sunt necesare mai multe studii, cercetătorii trag un semnl de alarmă cu privire la dovezile pe care le au că unele substanțe chimice utilizate pe scară largă în produsele pe care le punem pe corp în fiecare zi pot avea un impact asupra dezvoltării hormonale și reproductive.
Studiul Național de Sănătate și Nutriție (NHANES) din SUA realizat înaintea acestuia constatase că mai mult de 96% din femeile care au luat parte la el au avut concentrații detectabile ale acestor substanțe chimice în urina lor, potrivit Medicalxpress.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel