Psoriazisul, o boală cu impact psihologic major

Steluța Indrei |
Data publicării:

Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele. Deși nu este contagioasă, pacienții sunt supuși unui stres continuu, fiind adesea stigmatizați în cadrul societății. Respingere, dezgust, excludere socială – acestea sunt cele mai frecvente atitudini din partea oamenilor, pe care le resimt pacienții cu psoriazis. 

La nivel mondial, peste 125 de milioane de persoane sunt afectate de psoriazis, o boală dominată de stigmă și stres major. Impactul psihologic pe care stigmatizarea îl are este uriaș, atât în ceea ce privește carierele pacienților cât și din punct de vedere al faptului că generează o povară economică foarte mare – numeroase zile de muncă se pierd din cauza simptomelor acute resimțite de pacienți.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a elaborat Raportul Global despre Psoriazis, având ca scop de a strânge informații și de a dezvolta strategii pentru o mai bună educare a publicului în ceea ce privește bolile de piele. 

În cadrul Congresului European de Dermatologie, desfășurat în perioada 12-16 septembrie 2018, la Paris, a fost lansat proiectul ECHT EVAL Study 2018, finanțat de Ministerul Federal de Sănătate din Germania și realizat de către Spitalul Universitar din Hamburg, în parteneriat cu Institutul pentru Cercetare în Dermatologie și Asistență Medicală și cu Federația Germană a Dermatologilor. 

Acest proiect are ca scop diminuarea stigmei resimțite de pacienții cu psoriazis. „Este esențial ca problema stigmatizării acestor persoane să se rezolve într-un timp util”, afirmă autorii proiectului.

Conform unui chestionar, 10% din populație este de părere că psoriazisul poate fi contagios, ceea ce este total greșit. Mai mult decât atât, 24% dintre participanți nu ar începe o relație cu o persoană afectată, iar 20% nu ar intra într-o piscină alături de un pacient cu psoriazis. 

Psoriazisul este incurabil, dar nu contagios. El „poate fi tratat corespunzător prin terapii interdisciplinare care îmbunătățesc calitatea vieții pacienților”, a explicat prof. Swen Malte John, Universitatea din Osnabrueck. 

Pacienții cu afecțiuni vizibile ale pielii, precum psoriazisul, dermatita atopică sau eczema de contact trebuie să fie acceptați de către societate și să fie încurajați să poarte în continuare, mai ușor, povara afecțiunii lor, recomandă OMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel