Psoriazisul: cauze și tratament. Cât de mult te afectează STRESUL

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
psoriazis FOTO: pexels @ximena mora
psoriazis FOTO: pexels @ximena mora

Ce este psoriazisul, cum se tratează și care sunt factorii favorizanți în apariția acestuia?

Psoriazisul este o boală de piele care apare în urma perturbării sistemului imunitar. Practic, celulele din piele se multiplică mai mult decât este normal și vor cauza formarea unor plăci sau zone roșiatice în special pe coate, genunchi, în zona genitală, interfesier sau pe scalp.

Psoriazismul, moștenire de familie?

De multe ori, psoriazisul are cauze genetice. Persoanele care suferă de psoriazis afirmă că au avut sau au alți membrii în familie care suferă de aceeași afecțiune. Cu toate acestea, psoriazismul nu este contagios.

Stresul, un factor important în apariția psoriazisului

Din păcate, stresul este una dintre cauzele apariției multor afecțiuni. Printre acestea se numără și bolile de piele, în special psoriazisul.

Alți factori importanți în apariție afecțiunii sunt consumul de alcool, fumatul, diverse infecții, greutatea în exces și anumite medicamente.

Dietele dezechilibrate contribuie și ele la agravarea bolii. Din acest motiv, respectarea unui regim alimentar sănătos, bogat în nutrienți și Omega 3 poate fi un real ajutor în ameliorarea simptomelor și în prevenția psoriazisului.

Câte tipuri de psoriazis există

Există mai multe tipuri de psoriazis: psoriazisul in placi, psoriazis gutos, psoriazisul pustulos, psoriazis inversat si psoriazis eritrodermic sau exfoliant. Așadar, zonele de piele afectată nu formează doar plăci, ci pot fi sub formă de pete, vezicule sau pustule.

Tratament

Tratamentul pentru psoriasis este instituit de medical dermatolog după stabilirea unui diagnostic cert. În funcție de gravitate, tipul de psoriazis și de suprafața de piele afectată se va prescrie un tratament local, topic sau un tratament general.  Tratamentul local se referă la folosirea cremelor și unguentelor speciale, iar tratamentul general folosește medicamente orale. În general, produsele folosite conțin corticosteroizi, substanțe care au rolul de a suprima sistemul imunitar și a opri dezvoltarea afecțiunii.

În tratamentul psoriazisului se folosește și fototerapia. Aceasta se referă la expunerea controlată a zonelor afectate la raze utraviolete.

Vezi și: Omega 3, grăsimea "MINUNE". Protejează INIMA și te scapă de RĂCEALĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel