8 dintre cele mai frecvente locuri în care apare psoriazis

Psoriazis - Foto: Freepik @naveebird
Psoriazis - Foto: Freepik @naveebird

Acestea sunt 8 dintre cele mai frecvente locuri pentru plăcile de psoriazis.

Psoriazisul este o boală mediată de sistemul imunitar, o boală cu o cauză neclară caracterizată prin inflamație cauzată de disfuncția sistemului imunitar, care provoacă inflamație în organism.

Psoriazisul este o afecțiune cronică ce cauzează apariția unor pete pe piele inflamată, cunoscute sub denumirea de plăci sau leziuni. Aceste pete inflamate pot avea culori diferite, precum roșu, purpuriu sau maro, în funcție de tonul pielii persoanei.

Psoriazisul se întâmplă deoarece sistemul imunitar hiperactiv accelerează creșterea celulelor pielii. Celulele pielii normale cresc și se desprind complet într-o lună. În cazul psoriazisului, celulele pielii fac acest lucru în doar trei sau patru zile, potrivit National Psoriasis Foundation. 

În loc să se desprindă, celulele pielii se acumulează pe suprafața pielii.

Plăcile pot provoca mâncărimi sau durere și pot crăpa sau pot sângera, mai ales dacă persoanele se scarpină.

8 dintre cele mai frecvente locuri pentru plăcile de psoriazis

Locurile comune pentru plăcile de psoriazis includ coatele, genunchii, trunchiul, scalpul, fața și zona genitală. Unele persoane dezvoltă simptome și pe mâini, picioare sau alte zone ale corpului, potrivit Medical News Today.

Potrivit National Psoriasis Foundation, localizările psoriazisului pot fi oriunde pe corp. Localizări comune ale psoriazisului:

- Urechi

- Pleoape

- Picioarele

- Față

Psoriazisul facial afectează aproximativ 50% dintre persoanele care trăiesc cu psoriazis. Acesta poate afecta orice zonă de pe față, inclusiv sprâncenele, pielea dintre nas și buza superioară, precum și fruntea superioară.

- Mâini

- Unghiile

Mâinile, picioarele și unghiile pot fi, de asemenea, afectate de psoriazis. Psoriazisul palmoplantar (PPP) se referă la psoriazisul care afectează palmele mâinilor și/sau tălpile picioarelor. Între 12 și 16 la sută dintre persoanele care trăiesc cu psoriazis au psoriazis palmoplantar. Modificările unghiilor pot apărea, de asemenea, la 50 la sută dintre persoanele care trăiesc cu psoriazis.

- Scalp

Psoriazisul scalpului afectează peste 60% dintre persoanele care trăiesc cu psoriazis. Psoriazisul scalpului poate afecta linia părului, fruntea, ceafa și pielea din interiorul și din jurul urechilor.

- Pliurile pielii, inclusiv organele genitale

Psoriazisul genital este foarte frecvent. Până la două treimi dintre persoanele cu psoriazis suferă de psoriazis genital la un moment dat în viața lor. Psoriazisul genital poate afecta pielea din zona genitală, precum și coapsele interioare și superioare (Solicitați un ghid gratuit despre psoriazisul genital).

Plăcile pot fi câteva pete mici sau pot afecta zone mari. Este posibil să aveți plăci și scuame de psoriazis în mai multe locuri de pe corp în același timp. Psoriazisul pe anumite locuri, numite locuri cu impact ridicat, poate avea un impact negativ crescut asupra calității vieții, indiferent de suprafața totală afectată de psoriazis.

Pentru a limita simptomele psoriazisului, este important să se urmeze un tratament adecvat, să se evite factorii declanșatori care agravează simptomele și să se practice o rutină de îngrijire a pielii blândă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel