Tratamentul cu psilocibină psihedelică - cunoscută și sub numele de ciuperci magice - ar putea duce la ameliorarea simptomelor depresiei, potrivit unui mic studiu publicat în revista Nature, notează WebMD.
Cei care suferă de depresie nu ar trebui să își administreze singuri acest medicament, au scris cercetătorii, menționând că în respectivul studiu au fost implicate atât scanări ale creierului cât și profesioniști în domeniul sănătății mentale.
Totodată, acestea susțin că tratamentul ar putea fi promițător pentru viitor.
”Depresia este o afecțiune de sănătate mentală foarte răspândită, a cărei incidență a crescut în timpul pandemiei COVID-19”, au scris aceștia, potrivit sursei citate. ”Cu toate acestea, chiar și cele mai performante medicamente antidepresive prezintă o eficacitate modestă, efecte secundare non-neglijabile, probleme de întrerupere și rate ridicate de recidivă, subliniind necesitatea unor tratamente noi și îmbunătățite.”
Astfel, cercetătorii de la Imperial College din Londra au analizat scanările cerebrale a 60 de persoane care au participat la două studii în care li s-a administrat psilocibină.
În primul studiu, toți au primit două doze de psilocibină orală - 10 miligrame și 25 de miligrame, administrate la 7 zile distanță.
Imagistica prin rezonanță magnetică funcțională a fost efectuată înainte de tratament și la o zi după doza de 25 de miligrame. Medicii au măsurat simptomele depresiei după tratament.
În cel de-al doilea studiu, unele persoane au primit terapie cu psilocibină, în timp ce altele au luat un antidepresiv obișnuit (escitalopram).
Pacienții cu tulburare depresivă majoră au primit fie două doze de 25 de miligrame de psilocibină la 3 săptămâni una de alta, plus 6 săptămâni de placebo zilnic, fie două doze de 1 miligram de psilocibină la 3 săptămâni una de alta, plus 6 săptămâni de escitalopram zilnic. Imagistica prin rezonanță magnetică a fost efectuată înainte de tratament și la 3 săptămâni după a doua doză de psilocibină.
Tratamentul cu psilocibină a arătat o îmbunătățire, rețelele cerebrale devenind mai conectate și mai flexibile.
Cea mai mare FRICĂ a românilor. Cancerul și alte boli, BĂTUTE de criză, război sau foamete. Cifre SURPRIZĂ
I-am întrebat pe cititorii noștri care este cea mai mare frică a lor, iar răspunsurile au fost complet surprinzătoare.
Cititorii DC Medical au avut de ales între nouă variante de răspuns:
- un nou virus / o nouă pandemie
- un nou val COVID-19
- foamete
- criză financiară / scumpiri
- război
- cancer
- depresie
- Alzheimer
- Parkinson.
Surprinzător este că dintr-un total de 2.647 de răspunsuri, aproape jumătate dintre ei nu se tem de vreo boală anume, ci de alte probleme precum războiul, scumpirile, criză financiară.
Pe locul întâi în rândul fricilor românilor se află războiul, cu un total de 783 de respondenți.
Pe locul doi se află criza financiară, cu 472 respondenți.
Pe locul trei de află frica unui nou val COVID-19, cu un total de 299, nu departe de frica de un nou virus sau o nouă pandemie, cu un total de 272 de răspunsuri.
Pe locul cinci, la limită, este frica de foamete, cu un total de 269 de respondenți.
Pe ultimele locuri, în ordine descendentă, de la cea mai mare frică se află frica de cancer, apoi de Alzheimer, urmate de frica de depresie și boala Parkinson.
Depresia se află deci pe penultimul loc în rândul fricilor, deși odată cu pandemia de COVID-19 cazurile de persoane depresive, anxioase a crescut îngrijorător, iar medicii și specialiștii în sănătate atrag atenția că depresia și bolile psihice trebuie să primească o atenție tot mai mare. (Citește mai departe AICI)
Vezi și: Passiflora, remediu contra stresului. Ajută și în cazurile de insomnie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.