Psihoza poate fi dată de o boală mentală sau fizică, abuzul de substanțe sau stresul sau trauma extremă, potrivit webmd.com.
Tulburările psihotice, cum ar fi schizofrenia, sunt boli psihice care implică psihoză care se întâmplă de obicei pentru prima dată în ultimii ani de adolescenți sau la vârsta adultă. Tinerii sunt deosebit de vulnerabili din motive pe care medicii nu le înțeleg pe deplin. Chiar și înainte de primul epsod de psihoză (FEP), ele pot prezenta, de asemenea, semne subtile de schimbări comportamentale. Aceasta se numește perioada prodromală și poate dura zile, săptămâni, luni sau chiar ani.
Cel afectat de psihoză u poate face diferența între ce est ereal și ce nu. De asemenea, vorbirea ete neclară, comportmanetul dezorganziat. Este posibil să aveți și depresie, anxietate și probleme de somn. Ar putea fi o luptă doar pentru a trece peste încă o zi.
Există adesea semne de avertizare care duc la psihoză. Puteți începe să acționați diferit. Munca sau performanța școlară ar putea începe să nu mai aibă rezultate. De asemenea, vă puteți izola de ceilalți.
Apare un comportament paranoic, experimentează halucinații și are probleme în a-și exprima ideile și nu mai are grijă de igiena personală.
Ce cauzează psihoza
Medicii nu știu exact ce cauzează psihoza, dar există multe teorii. La unii oameni care au o vulnerabilitate biologică la dezvoltarea psihozei, aceasta poate fi declanșată de somn prea puțin, unele medicamente și abuzul de alcool sau droguri precum marijuana și LSD.
Evenimente traumatice, cum ar fi moartea unei persoane iubite sau un atac sexual, pot duce la psihoze la persoanele care sunt vulnerabile la acesta. De asemeneapot fi traumatisme cerebrale traumatice, tumori cerebrale, accidente vasculare cerebrale, boala Parkinson, și boala Alzheimer.
Psihoza poate fi, de asemenea, un simptom al unei boli mintale, cum ar fi schizofrenia sau tulburarea bipolară.
Diagnosticul, pus de medici
Puteți vedea un psiholog, psihiatru sau un asistent social, dacă observați că dumneavoastră sau o persoană dragă vă îngrijorează că are schimbări inexplicabile în gândirea și percepție. Ei vor afla ce ar fi putut provoca și ar descoperi orice condiții conexe. Medicii diagnostichează boli mintale după excluderea altor lucruri care ar putea cauza simptome psihotice.
Este important să fiți tratat mai devreme, după primul episod de psihoză. Acest lucru va ajuta la menținerea simptomelor care afectează relațiile, munca sau școala. De asemenea, vă poate ajuta să evitați mai multe probleme pe parcurs.
Ceea ce recomandă medicul medicul depinde de cauza psihozei. El va prescrie medicamente antipsihotice pentru a diminua simptomele. El va recomanda de asemenea să întrerupeți consumul de droguri și alcool.
Este posibil să aveți nevoie să fiți tratat într-un spital, dacă riscați să vă răniți pe dvs. sau pe ceilalți sau dacă nu vă puteți controla comportamentul. Medicul dumneavoastră vă va verifica simptomele, va căuta cauzele și va sugera cel mai bun tratament.
Consilierea pihologică poate, de asemenea, ajuta la gestionarea psihozei. Terapia comportamentală cognitivă (CBT) vă poate ajuta să recunoașteți când aveți episoade psihotice. De asemenea, vă ajută să aflați dacă ceea ce vedeți sau auziți este real sau imaginat. Acest tip de terapie subliniază, de asemenea, importanța medicamentelor antipsihotice și lipirea de tratamentul dumneavoastră.
Psihoterapia de susținere vă ajută să învățați să trăiți și să gestionați psihoza. Îmbunătățește modurile de gândire sănătoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.