Să fii părinte este greu, așa că nu este surprinzător faptul că cercetătorii au identificat un sindrom cunoscut sub numele de epuizare parentală.
La fel ca epuizarea profesională, epuizarea parentală vine cu un set de simptome specifice. Dar ceea ce agravează problema este faptul că părinții sunt adesea rușinați și vinovați de faptul că sunt epuizați. Părinții ascund prin ce trec și nu caută sprijin în acest sens, punând mereu pe primul loc copilul și uitând de ei.
Psihologul Sabina Strugariu le dă un sfat tuturor părinților care sunt protectivi cu cei mici acum și uită de ei pentru a se dedica cu totul copiilor lor. Psihologul spune că dacă vrei să-ți ajuți copilul, ajută-l acum cu gândul că-l ajuți pe termen lung.
Adică, cu cât ai mai mare grijă de tine acum, ca părinte, cu atât copilul nu va fi nevoit să te îngrijească atunci când vei înainta în vârstă.
Avem în România concepția că: odată ce ajungi pe la 40 de ani poți să mori
"Mai vedem oameni în vârstă și noi în România, pe lângă faptul că trăim în frică constantă și o anxietate din asta față de orice, avem o credință că odată ce ajungi pe la 40 de ani poți să mori. Deci nu mai contează, nu mai poți să faci foarte multe lucruri. Tinerețea este cât e, dar asta e pentru că nu avem grijă de noi și pentru că oamenii nu gândesc în termen de ceea ce fac eu, stilul de viață pe care îl am acum este ce eu voi vedea cumva beneficiile peste 20 de ani.
Eu le recomand adulților, că vorbim foarte mult despre copii și oamenii vorbesc despre copii, dincolo de faptul că ei sunt modelul nostru, modul în care noi ne comportăm cu corpul nostru acum - când oamenii spun n-am timp pentru că, copilul - dar peste 20 de ani copiii tăi o să fie mari. Dacă tu nu ai grijă de tine, ei vor fi nevoiți să aibă grijă de tine.
Dacă vrei să-ți ajuți copilul, ajută-l acum cu gândul la faptul că-l ajuți pe termen lung", a declarat psihologul Sabina Strugariu, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Reducerea riscurilor asociate vieții moderne (poluare, sedentarism, telefoane mobile-săli de sport, fitness, suplimente alimentare)" din cadrul campaniei "Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi".
Părinții se confruntă cu stresul și epuizarea de zeci de ani, poate chiar de secole. Dar cercetătorii belgieni în psihologie au fost primii care au dat un nume epuizării parentale, la începutul anilor 1980. Descris ca fiind "un sindrom de epuizare", epuizarea parentală are trei aspecte distincte:
- O epuizare copleșitoare legată de parenting și de rolul de părinte
- Sentimentul de distanțare emoțională față de copii
- Un sentiment de ineficiență ca părinte. Sentimentul de nesiguranță cu privire la capacitatea ta de a fi un părinte bun, potrivit Newport Academy.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.