Psiholog, mesaj pentru părinții de studenți: Răbdarea ajunge să fie urâtă! Oferiți-i mai mult decât prietenia! 5 elemente la care să fii ATENT

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
psiholog - FOTO Pexels @SHVETS production
psiholog - FOTO Pexels @SHVETS production

Psihologul Radu Leca a vorbit despre semnele la care trebuie să fie atenți părinții pentru identificarea episodului depresiv la copii.

Depresia este o tulburare psiho-emoțională, care nu își alege subiecții, căci atât persoane tinere și foarte tinere, precum și adulți pot trece de-a lungul vieții printr-un episod depresiv.

Însă, cu mai multă atenție dn partea părinților, chiar și în cazul studenților, dar mai ales cu ajutor de specialitate, se poate trece peste un astfel de moment. 

Potrivit psihologului Radu Leca, lucrurile sunt clare pentru părinți, aceștia trebuind să urmărească ”cele 5 elemente” care conduc la ideea de episod depresiv:

- Privirea în gol

- Lipsa poftei de mâncare

- Apariția insomniilor

- Scăderea în greutate

- Irascibilitatea.

”Tristețea cu irascibilitatea, incredibil, dar adevărat, fac parte din același tablou complet al depresiei. Subiectul este trist și atunci când vrei să intri în contact cu el, devine irascibil.

El devine irascibil datorită faptului că este neputincios în fața ta, se simte dominat, se simte violat emoțional, fiindcă nu poate face față niciunui tip de răspuns la întrebările pe care tu i le adresezi, se simte dat la o parte din interiorul familiei, iar tot ceea ce visează este un colț de liniște pe care să îl fabrice și unde să aibă un oarecare succes”, a spus Radu Leca, în exclusivitate pentru DC Medical.

De altfel, acesta a subliniat că subiectul depresiv se îndepărtează de familie și își crează universul său, iar acolo are succesul la care ascede.

”Această ascensiune psiho-emoțională îl va ajuta să nu intre complet în depresie. Și îl va ajuta să facă față tipului de realitate, parțial, din punctul meu de vedere, ce se află în jurul său.

Părintele de student intrat în depresie trebuie să îi ofere mai mult decât prietenia”, a mai spus Leca.

De asemenea, acesta a punctat trei direcții importante spre care relația părinte – student trebuie să se îndrepte.

- Program realizat împreună, chiar și sub forma cererii de ajutor în luarea unei decizii aparent banale, în așa fel încât se face un program comun.

- Vizitele la alte rude. ”Este foarte important acest aspect, fiindcă vom vedea unde cedează studentul. Ce anume îl enervează, o vârstă anume, un miros anume, o mâncare anume, o discuție”, a explicat Leca.

- Legătura părintelui cu copilul, prin intermediul bisericii sau al duhovnicului. ”Nu trebuie să eludăm prezența credinței din viața noastră, indiferent dacă suntem creștini-ortodocși, catolici sau simpli creștini, indiferent de tipul pe care îl accesăm, inclusiv reformații. Noi avem nevoie să fim obiectivi în ceea ce privește conexiunea copilului cu credința, cu religia și ulterior cu biserica și ritualurile.

În acest fel vom putea să oferim un procentaj de ajutor, mic, iar părinții vor fi cumva triști că doar atât se poate, 5-7% de susținere, pentru că atât se poate pe cele trei elemente”, a explicat psihologul.

Leca: ”Răbdarea ajunge să fie urâtă”

Mai mult, Leca a subliniat că în funcție de fiecare caz în parte se pot ”formula” alte elemente, însă un lucru este de reținut, acela că ”avem un stat (n.r. status), iar acesta trebuie să înceapă nu cu răbdare, fiindcă toată lumea vorbește despre răbdare în psihologie, eu nu vorbesc despre răbdare, ci despre strategie. Răbdarea ajunge să fie urâtă”, a explicat psihologul.

Astfel, în opinia lui Radu Leca, ”părintele trebuie să fie îndeajuns de strategic, încât să îl ajute pe student să depășească majoritatea elementelor negative, pe parte de simptomatologie pe care le vizualizează prin puterea sa”, mai mult, sfatul pentru părinți este acela de a cere chiar ei ajutorul unui psiholog.

”Trebuie neapărat acest lucru, în special pentru ei, iar ulterior pentru student. Acesta, mai apoi va ajunge în cabinetul de psihologie unde se va deschide”, a subliniat Radu Leca.

Vezi și: Cât de periculoasă e depresia la studenți. Leca: Depresia nu alege! Boala decide! Te face să-ți dorești să nu mai faci nimic în viața ta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel