Psihiatria între știință, intuiție și medicina personalizată. Conf. univ. dr. Cozmin Mihai: A rămas la flerul medicului psihiatru

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
psihiatria - FOTO: Freepik
psihiatria - FOTO: Freepik

Cum îți dai seama ce calmante funcționează pentru tine? Care pastilă e mai potrivită? 

Vezi și: Boala Parkinson: Semne timpurii pe care nu trebuie să le ignori

De ce "flerul" medicului psihiatru rămâne decisiv în era medicinei high-tech. În timp ce alte specialități medicale beneficiază de tehnologii avansate, robotică și ghiduri riguroase, psihiatria rămâne un domeniu în care intuiția și experiența medicului joacă încă un rol esențial. Potrivit conf. univ. dr. Cozmin Mihai, medic primar psihiatru, psihiatrii se confruntă adesea cu situații în care știința pură nu este suficientă, iar decizia terapeutică trebuie să vină din "fler".

"Psihiatria a rămas undeva la flerul medicului psihiatru. Dacă un medic chirurg beneficiază de atâta robotică, cum se întâmplă și în neurochirurgie, și poate fi ajutat atât de mult, să știți că flerul medicului psihiatru nu poate fi înlocuit de nimic.

Și vă spun asta pentru că sunt teste specifice care costă destul de mult și aș spune că în jur de 1.000 de euro, costă niște teste pe care le fac pacienții în străinătate, pentru a afla o antibiogramă, ca să o numesc așa, ca să o înțeleagă toată lumea, cele mai compatibile medicamente psihiatrice, începând cu antidepresivele, stabilizatoarele de dispoziție, antipsihoticele, somniferele și așa mai departe", a explicat conf. univ. dr. Cozmin Mihai, medic primar psihiatru, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Neurotransmițători, substanțe și echilibrul psihic

La baza sănătății mintale stau substanțele chimice din creier, numite neuromediatori — precum serotonina, dopamina, noradrenalina sau GABA — care influențează dispoziția, somnul, concentrarea sau reacțiile la stres.

Dezechilibrele acestor substanțe pot duce la depresie, anxietate, tulburări bipolare sau psihoze. Medicamentele psihiatrice sunt concepute pentru a restabili acest echilibru chimic, însă eficiența lor diferă considerabil de la un pacient la altul.

Vezi și: Cum ne îmbolnăvește goana după fericirea afișată pe social media. Conf. univ. dr. Cozmin Mihai: Oamenii experimentează suferințe, tristețe

Psihiatria între știință, intuiție și medicina personalizată. Conf. univ. dr. Cozmin Mihai: A rămas la flerul medicului psihiatru - FOTO: Freepik@BG_illustrations

Medicina de precizie în psihiatrie: testele genetice care promit o revoluție

În ultimii ani, au apărut teste genetice sofisticate care pot analiza compatibilitatea unui pacient cu diverse substanțe psihiatrice. Practic, este vorba despre o formă de "antibiogramă" psihiatrică – o analiză care indică ce medicamente au cea mai mare probabilitate de a funcționa, în funcție de profilul genetic și de metabolismul pacientului.

"Pacienții, contra unui anumit cost, pot să afle exact pe ce substanțe sunt compatibili. Și vă spun că nu de multe ori ne vin în cabinet pacienți care au antipsihoticul numărul 1 compatibil, antidepresivul numărul 1 și, cu toate acestea, nu funcționează bine.

Și tu, ca medic psihiatru, cu flerul respectiv, cu toată experiența ta, cu sute, cu mii de pacienți tratați, îl pui pe altceva, pe un alt tratament pe care pur și simplu îl simți tu și pacientul merge mai bine", a explicat conf. univ. dr. Cozmin Mihai, medic primar psihiatru, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel