Antibioticele au fost o revoluție în medicina modernă, salvând milioane de vieți de-a lungul decadelor. Cu toate acestea, în ultimii ani, nu au apărut antibiotice noi, iar utilizarea lor incorectă a dus la o creștere alarmantă a rezistenței bacteriene. De ce nu sunt lansate noi antibiotice? Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a explicat într-un interviu exclusiv pentru DC Medical și DC News provocările cu care se confruntă cercetarea și dezvoltarea de noi tratamente, precum și impactul rezistenței în scăderea eficienței acestora.
Antibioticele, o descoperire importantă în medicina modernă
"Domnule ministru, antibioticele reprezintă una din cele mai mari descoperiri din tehnologiile medicale. Din nefericire, niciun nou antibiotic nu a mai fost lansat în ultimii ani. Folosirea neadecvată, sigur, duce la creșterea rezistenței la antibiotice. De ce nu vin noi produse?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
Provocările dezvoltării de noi antibiotice - FOTO: Freepik
Rezistența la antibiotice, problemă în creștere
Ministrul Sănătății a subliniat că folosirea neadecvată a antibioticelor contribuie la creșterea rezistenței acestora, un fenomen care îngreunează tratamentele infecțioase.
"Apar mult mai puține dintr-un motiv obiectiv aș spune. Ca să dezvolți un antibiotic nou, lucrul acesta necesită o investiție foarte, foarte mare și cercetare, evident, ori antibioticele sunt medicamente care se folosesc pentru intervale scurte de timp, nu sunt similare celor care tratează, de exemplu, o boala cardiacă, o boală cronică, când în fiecare zi trebuie să iei un anumit medicament, de exemplu, pentru reglarea tensiunii arteriale", a precizat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi și: Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Provocările dezvoltării de antibiotice noi
Prof. dr. Alexandru Rafila a explicat că dezvoltarea unui nou antibiotic necesită o investiție semnificativă în cercetare și dezvoltare.
"Aici tratezi infecția și după aceea nu mai iei antibiotic, mai mult, faptul că apare tot mai ușor rezistența la antibiotice face ca acel antibiotic care inițial era dătător de speranță pentru mulți pacienți să aibă o eficiență mai redusă în termen relativ scurt și atunci costurile necesare pentru acoperirea cercetării și dezvoltării pentru obținerea unui produs nou nu sunt acoperite", a precizat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.