”În România nu a existat o gândire strategică în ceea ce privește politica de finanțare guvernamentală a acestei testări. A fost și este în vigoare un protocol care, în opinia mea, nu este deloc fezabil și ar trebui schimbat de la un cap la altul. Am mers pe un protocol încă din primăvară, cu testarea simptomaticilor în anumite condiții și dacă...”, afirmă Mihail Lala, managerul clinicii private OK Medical, la Interviurile DC News și DC Medical.
În opinia sa, pentru a te încadra în specificațiile respectivului protocol ”este destul de complicat”, dar și ”viteza de reacție a sistemului este foarte înceată”. Mihail Lala explică de ce: ”Dacă o persoană a declarat sau declară (...) și se califică pe testare, în multe cazuri s-a întâmplat, și încă se mai întâmplă, ca ambulanța să vină la recoltare undeva la două săptămâni, trei săptămâni”.
De aceea, susține acesta, ”trebuie să existe niște protocoale clar definite sau mai bine definite decât cele existente. În momentul în care un pozitiv e detectat și raportat la DSP din acel moment este obligativitatea DSP-ului, a statului, să finanțeze monitorizarea acelui pacient. Monitorizarea nu înseamnă numai testare PCR, înseamnă și testarea anticorpilor ca să vezi care e răspunsul imunitar la boală și să înțelegi exact unde se află în boală acel pacient”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.