Protezele auditive sunt recomandate persoanelor care suferă de probleme legate de auz. Dispozitivele medicale, tehnologiile şi dispozitivele asistive destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu se acordă asiguraţilor pentru o perioadă determinată ori nedeterminată, în baza unei prescripţii medicale sub forma unei recomandări medicale, eliberată de medicul de specialitate aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate, direct sau prin reprezentantul legal, în condiţiile prezentelor norme, numai ca o consecinţă a unei consultaţii raportate la casa de asigurări de sănătate.
Program național de screening
Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, de la UMF Carol Davila din București, șeful clinicii de la Spitalul Sf. Maria din București a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical cum funcționează programul național de screening auditiv în cazul nou-născuților.
”S-au făcut progrese, în primul rând pentru faptul că am putut să implementăm programul național de screening universal auditiv la nou-născuți în maternitățile din România. Asta înseamnă efectuarea unui test de otoemisiuni acustice tuturor nou-născuților. Testul se poate face de către o asistentă calificată în acest sens și deja de la plecarea din maternitate părinții știu dacă acest copil are o deficiență de auz sau dacă are un auz normal.
Dacă analiza a ieșit modificată, sunt îndrumați către serviciile de audiologie. Din acest punct de vedere sunt foarte bine reprezentați la nivel teritorial. Sunt servicii de audiologie specializate pentru toate investigațiile necesare diagnosticului etiologic ale unei scăderi de auz, ale unei hipoacuzii la naștere și pentru preluarea pacientului în sistemul național de protezare auditivă cu dispozitive implantabile”, a declarat în exclusivitate la DC Medical, prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, de la UMF Carol Davila din București, șeful clinicii de la Spitalul Sf. Maria din București.
Proteze auditive vs. implant cohlear
”Nu mă refer doar la implantul cohlear, ci mă refer și la protezele auditive care se pot pune, pur și simplu, la nivelul conductului auditiv sau se pot ancora de osul temporal.
Dacă vorbim de hipoacuzii profunde la copil, se spune că dacă nu este protezabil, dacă nu este nicio resursă pentru a-i confecționa un aparat auditiv, este candidatul clar pentru implantul cohlear. Acesta trebuie făcut cât mai rapid pentru ca acest copil să își poată dezvolta limbajul. Pe măsură ce se pierd niște ani de viață și depășim perioada de dezvoltare a limbajului, recuperarea acestor pacienți va fi mai delicată.
Am făcut eforturi prin comisia de ORL a Ministerului Sănătății pe care o conduc să facem această implantare cohleară bilaterală la cei la care există o surditate profundă bilaterală congenitală pentru că așa este normal să se dezvolte auzul. S-au găsit fonduri pentru această implantare cohleară bilaterală.
Implantul cohlear nu este doar o intervenție chirurgicală care introduce acest implant în cohlee, adică în urechea internă, ci are un proces foarte laborios de setare a parametrilor acestui mini-computer și o muncă foarte importantă a logopedului, a audiometristului și a psihologului pentru că foarte mulți pacienți reacționează foarte dificil la început și este o muncă foarte importantă cu costuri foarte importante.
S-au găsit surse de finanțare pentru schimbarea procesorului implantului, la 5 ani și nu la perioade mai mari de timp. Acesta se învechește. Asta poate să împieteze asupra calității auzului și vieții pacientului
Pacienții care mai au resurse auditive pe nervul auditiv sunt, în primă instanță, protezați auditiv cu proteze obișnuite, care în momentul acesta sunt digitale, sunt foarte performante și sunt și miniaturale. Mulți invocă și ideea că nu arată foarte bine, dar nu acesta este lucrul cel mai important. Există și proteze endocanal, din acest punct de vedere copiii nu trebuie să se simtă frustrați la școală sau în societate.
La populația adultă care este protezabilă nu există indicații de implant cohlear. Dacă este o hipoacuzie profundă și pacientul își dorește să își finanțeze singur operația, aceasta nefiind finanțată din fondurile publice. Protezele ancorate de osul temporal care sunt mai mari și puțin aspectuoase au niște indicații foarte clare legate de anumite entități patologice care determină hipoacuzie, în speță în urma unor infecții, traumatisme.
Protezele obișnuite sunt finanțate până la un anumit punct de Casa de Asigurări, dar dacă pacientul își dorește ceva mult mai performant atunciva exista o oarecare diferență de preț pe care o va plăti”, a mai precizat medicul.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.