În prezent, cercetările desfășurate la nivel internațional ne arată că protezele de șold și cele de genunchi au devenit cele mai utilizate dispozitive ortopedice la nivel mondial. În același timp, peste 90% din intervențiile de protezare a șoldului au loc la pacienți care au cel puțin 50 de ani. Iar estimările pentru perioada următoare, până în 2050, arată o dublare a cazurilor care necesită intervenții chirurgicale de refacere a articulației șoldului.
Din acest motiv, tehnologia și medicii ortopezi vor deveni din ce în ce mai conectați, astfel încât eficiența operațiilor de protezare să devină din ce în ce mai ridicată, cu rezultate excepționale.
Inovația procedurii
Un prim pas în sensul tehnologizării este intervenția roboticii în chirurgie, iar România este una dintre puținele state din sudul și estul Europei care deține unul dintre cei mai performanți roboți din sfera ortopedică. Mako - căci acesta este numele lui - reușește să modifice profund felul în care erau percepute operațiile de protezare de șold sau de genunchi.
Astăzi, se estimează că peste 13.000 de operații cu acest robot au loc lunar, în întreaga lume, ceea ce arată nivelul de siguranță excepțională care a fost atins de acest dispozitiv medical extrem de sofisticat. În esență, robotul le permite medicilor chirurgi oportunitatea de a implanta proteza, personalizând actul chirurgical, după anatomia fiecărui pacient. Avantajul este unul cert pentru chirurg, întrucât acesta se bazează pe un plan foarte clar legat de felul în care va poziționa implantul, înainte de a începe procedura chirurgicală.
„Robotul generează un model virtual al genunchiului, prin tehnologia 3D, și, astfel, pot fi analizate toate variațiile anatomice ale articulației care urmează a fi operată. Cu ajutorul acestui lucru, medicul decide modelul ideal de implantare și de poziționare a protezei, ceea ce se traduce printr-o compatibilitate maximă”, explică dr Vlad Predescu, primul medic ortoped din România acreditat cu distincția de „Chirurg de Excelență” și supraspecializat în protezare articulară și în chirurgie robotică.
Cui se adresează procedura robotică
În general, intervenția chirurgicală cu robotul Mako este o opțiune de tratament pentru persoanele care suferă de o boală degenerativă a articulației șoldului sau a genunchiului, aflată într-un stadiu avansat și care necesită protezare. Din punct de vedere tehnic, chirurgul ghidează brațul robotic pentru a poziționa implantul conform planului chirurgical personalizat. Este important de știut că mâna chirurgului și brațului robotului funcționează în tandem, nici unul dintre ei neputând realiza operația singur. După ce a fost efectuat planul chirurgical, înainte de efectuarea secțiunilor osoase, chirurgul are posibilitatea să-l verifice și intraoperator și să efectueze mici ajustări ale acestuia, în funcție de tensiunea ligamentară. Pentru o longevitate cât mai mare a articulației protezate și o funcționare a acesteia foarte aproape de modelul articulației naturale este extrem de important ca implantarea să fie impecabilă, cât mai apropiată de anatomia pacientului.
Există aproximativ 20% cazuri în care sunt prezente variații anatomice pe care, uneori, ochiul chirurgului nu le poate percepe, acestea putând duce la o implantare suboptimală. În timpul intervenției, sunt implantați senzori pe membrul pacientului, care transmit informații robotului, astfel încât acesta știe, în orice moment, care este poziția exactă a pacientului. Brațul robotic este comandat și condus de chirurg care, la rândul său, urmărește ecranul computerului unde sunt afișate unghiurile de tăiere, precum și grosimea tranșelor osoase pe care acesta trebuie să le execute. În caz că apare o abatere provocată de poziționarea incorectă de către chirurg atunci brațul robotic se oprește.
Avantajele protezării robotizate
Din punct de vedere medical, operația asistată robotic are multiple beneficii pentru pacient, de la acuratețea intervenției, fiind considerată de până la patru ori mai precisă și mai reproductibilă decât procedura manuală de implantare a protezei totală de șold sau de genunchi, până la durerile post-operatorii mult diminuate, care aduc cu sine o recuperare mai rapidă.
„Durerile post-operatorii sunt semnificativ mai mici, deoarece tranșele osoase realizate sunt foarte exacte și au grosimi mici, fiind adaptate și la tensiunea ligamentelor. Poziționarea implantului exact pe axele mecanice face ca uzura acestuia să fie mai mică pe termen lung, ceea ce va oferi, teoretic, o longevitate mai mare a implantului. Respectarea întocmai a anatomiei pacientului face ca acesta să simtă articulația protezată ca pe o articulație foarte apropiată de cea naturală”, a detaliat dr Vlad Predescu.
Interesant este că pentru intervenția robotică la șold, spre exemplu, nu mai este nevoie ca musculatura din jur să fie desprinsă chirurgical și ulterior reprotezării reprinsă, ceea ce scurtează perioada de recuperarea și dificultatea ei.
„Cunoașterea preoperator a anatomiei pacientului permite chirurgului efectuarea unor incizii minime, care să nu necesite dezinserția musculaturii în cazul protezării șoldului. Acest lucru duce la o recuperare extrem de rapidă, chiar spectaculoasă, a pacientului, el fiind capabil să meargă fără cadru după 2-3 săptămâni de la operație”, concluzionează doctorul Vlad Predescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.