"Proteza la genunchi este o intervenție care se efectuează extrem de frecvent, pentru că afecțiunea este extrem de frecventă și atunci și tratamentele sunt extrem de frecvente. În zilele noastre a devenit accesibilă și în România, pentru că era și normal să se întâmple asta. E o intervenție care presupune o anumită pregătire a medicului și accesul la implanturi.
Proteza de genunchi este un implant modular compus din mai multe elemente. Aș vrea să explic în ce constă această intervenție, o intervenție chirurgicală care se efectuează atunci când stadiul evolutiv al bolii este unul avansat, când distrugerea cartilajului este completă și când celelalte soluții non-chirurgicale nu-și mai au beneficiul.
Este o intervenție chirurgicală care, de obicei, se efectuează programat, este o intervenție care se planifică, pentru că și pacientul a avut mult mai multe vizite la medic înainte de a se stabili acest diagnostic.
E o intervenție prin care se înlocuiesc suprafețele deteriorate, deformate, lipsite de cartilaj. Putem numi că este o resuprafațare a genunchiului. Se înlocuiește suprafața articulară care acoperă femurul cu o componentă a protezei, se înlocuiește suprafața articulară care acoperă partea superioară a tibiei care se numește componentă tibială și între cele două componente metalice care se atașează capetelor osoase se introduce un element intermediar, insertul de polietilenă, care joacă rolul noului cartilaj pe care alunecă femurul.
Ce presupune personalizarea protezei, în funcție de pacient
Este o intervenție chirurgicală care se efectuează în mod clasic, minim-invazivitatea legată de intervenția de protezare este legată doar de o incizie mai mică, dar intervenția este una clasică, cu abord, o tăietură în partea anterioară a genunchiului, de obiei între 10 - 15 cm sau mai mare, în funcție de gabaritul pacientului.
Articulația se expune prin îndepărtarea rotulei și prin flexia genunchiului și în felul ăsta avem acces la capetele osoase care intră în componența articulației, la nivelul femurului cartilajului deteriorat.
Folosim niște instrumente speciale cu care efectuăm niște tăieturi la nivelul capetelor osoase pentru a îndepărta doar suprafața uzată și să producem o suprafață cu o anumită configurație. Practic se fac niște tăieturi, ajutat de anumite ghideze, care ne permit o perfectă configurare a capătului osos, în așa fel încât să primească componenta femurală care are o formă identică cu capătul osos al genunchiului în mod normal.
Protezarea articulară este una personalizată. Proteja în sine nu este concepută pentru pacientul X, ci este o sumă de componente care ne vin la spital în momentul în care planificăm o astfel de operație, în toate dimensiunile posibile.
Personalizarea protezei înseamnă adaptarea componentelor după măsura pe care o necesită pacientul", a declarat medicul Răzvan Dragomir, în exclusivitate pentru DC Medical.
Află mai multe despre protezele la genunchi în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.