"Dacă pornim de la proteze, mergem spre diagnostice și patologii care au nevoie de proteze și există atât patologii traumatice cât și patologii netraumatice degenerative.
Patologiile traumatice sunt reprezentate de fracturile de extremitate proximală de humerus, când toată epifiza proximală a humerusului este fracturată în mai multe fragmente, patru plus de obicei, minim patru.
Căderile de la propria înălțime sunt cea mai frecventă cauză de fracturi de extremitate proximală de humerus, urmată de accidentele auto și căderi de la înălțime. Oamenii cad pe umăr. Aici vorbim de pacienți în vârstă cu un anumit grad de poroză, sex feminin predominant.
Factura de umăr este echivalentul fracturii de col femural, de șold.
Uneori, când există puține fragmente fracturate, încercăm să reconstruim ca să păstrăm humerusul anatomic. În schimb, când sunt multe fragmente, atunci nu se poate obține acest deziderat.
Și ce putem face? Să se renunțe la capul humeral.
Un fragment este reprezentat de trohin, adică partea mai mică, tuberozitatea mică a humerusului, împreună cu inserția mușchiului subscapular și al 4-lea fragment este diafiza humerală.
Soluția pentru aceste fracturi este să introducem un stem, o tijă humerală în humerus. Se fixează cu ciment distal.
Întotdeauna trebuie să avem grijă la înălțime, pentru că există riscul să poziționăm rău componenta protetică să fie prea sau prea înaltă sau prea scurt. Există un reper 5,6 cm de la inserția mușchiului pectoral mare, după care fragmentele de care vorbeam împreună cu inserțiile mușchilor coafei rotatorilor sunt reatașate trans-osos cu fire trecute și prin coada protezei la proteză și se adaugă un cap humeral protetic care are aceeași înălțime și diametru cu capul anatomic pe care îl măsurăm intra-operator.
Bineînțeles, cavitatea glenoidă rămâne cavitatea glenoidă anatomică. În felul ăsta pacientul va putea recupera.
Ce e important la aceste fracturi este perioada de imobilizare în care așteptăm ca aceste tuberozități să se vindece la coada protezei, pentru că dacă ele nu consolidează și apare ce se numește o pseudartroza, atunci pacientul nu va putea mișca", a declarat Dr. Liviu Ojoga, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.