Consumul mai mare de proteine obținute din plante poate duce la o viață mai lungă, sugerează un nou studiu.
Studiul a inclus 70.000 de bărbați și femei japoneze cu vârste cuprinse între 45 și 74 de ani, fără istoric de cancer, boli de inimă sau accident vascular cerebral. Ei au completat chestionarele detaliate privind dieta la începutul studiului și completat din nou la fiecare cinci ani.
După o medie de 18 ani, cercetătorii nu au găsit nicio asociere clară între aportul de proteine animale și longevitatea. (De remarcat, cea mai mare parte a proteinelor animale din dieta tipică japoneză provine din pește, nu din carne roșie.)
Carnea roșie, efecte surprinzătoare
Dar participanții care au mâncat în cea mai mare parte proteine obținute din plante - în principal din cereale, produse din soia și legume - au avut o rată mai mică de deces, comparativ cu cei care au mâncat cantități mai mici. În plus, înlocuirea proteinei vegetale cu proteine animale (în principal carne roșie sau prelucrată) a fost legată de un risc mai mic de a muri de boli de inimă sau cancer.
Studiul a fost publicat online de către JAMA Internal Medicine.
Studiul, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.