O echipă de cercetători de la Institutul Național al Cancerului din SUA a descoperit că persoanele în vârstă care mănâncă mai multe proteine vegetale, spre deosebire de cele care consumă predominant proteină animală, tind să trăiască mai mult. În lucrarea lor publicată în JAMA Internal Medicine, grupul descrie analiza lor a unei baze de date compilate de o echipă care lucrează la Institutele Naționale de Sănătate-AARP Diet and Health Study.
În ultimele decenii, experții în domeniul alimentației și sănătății au încercat să înțeleagă mai bine ce alimente sunt rele pentru oameni și care sunt bune. Procesul a dus la concluzii care uneori erau contradictorii. În acest nou efort, cercetătorii au privit în mod special consumul de proteine. Proteinele pot fi găsite în carne roșie, carne de porc, pui, fructe de mare și ouă. Dar poate fi găsit și în alimente vegetale precum arahide, semințe de chia, tofu, broccoli și ovăz.
Proteine din plante, vs. proteine animale
Cercetătorii au vrut să știe dacă consumul de carne, spre deosebire de consumul de proteine din plante, face vreo diferență în ce privește longevitatea. Pentru a afla, au accesat date din studiul NIH-AARP Diet and Health Study, care a compilat informații despre sănătate și dietă asupra persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani în ultimii 16 ani. În baza de dat există informații despre 179.068 de femei și 237.036 de bărbați din mai multe state și două orașe importante, Detroit și Atlanta. Vârsta medie a persoanelor când au intrat în baza de date era 62. Baza de date conține informații dietetice despre fiecare dintre persoanele pe care le enumera, ceea ce le-a permis cercetătorilor să măsoare câtă proteină mâncau și dacă era pe bază de plante sau animale.
Cercetătorii au descoperit că acei oameni, bărbați sau femei, care au consumat mai mult decât cantitățile medii de proteine pe bază de plante, aveau o rată a mortalității cu 5% mai mică decât media. Ei au descoperit, de asemenea, că cu cât mai multe proteine pe bază de plante a consumat o persoană, cu atât mai mult a avut tendința de a trăi mai mult. Și au descoperit că cei care au schimbat doar 3% din proteina pe bază de animale în dietele lor pentru proteine pe bază de plante, au avut o reducere de 10% a riscului de mortalitate.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că schimbarea alimentației din cea bazată pe proteine animale pe o dietă bazată pe proteine din plante a dus la reducerea bolilor cardiovasculare. Schimbarea a doar 3% din astfel de proteine a dus la o reducere cu 11% a deceselor asociate bolilor cardiovasculare la bărbați și 12% la femei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.