Proteine, corp. Când organismul nu primește suficiente proteine apar varii probleme, de la umflare, modificări ale stării de spirit, slăbiciune și oboseală, vindecarea mai înceată a rănilor.
Iată câteva din urmările deficienței de proteine, potrivit webmd:
1. Umflarea – constituie unul dintre cele mai frecvente semne; apare în special în abdomen, picioare, picioare și mâini. Multe lucruri pot provoca edem, așa că ar fi indicat să mergeți la medicul de familie dacă situația persistă.
2. Modificări ale stării de spirit - creierul folosește substanțe chimice numite neurotransmițători ca să transmită informațiile dintre celule. Mulți neurotransmițători sunt formați din aminoacizi, care sunt blocurile de proteine. Prin urmare, lipsa de proteine din dieta voastră ar putea însemna că organismul nu poate face suficient de mult din acei neurotransmițători și asta ar schimba modul în care funcționează creierul tău. Cu un nivel scăzut de dopamină și serotonină, spre exemplu, vă puteți simți deprimat sau agresiv.
3. Probleme cu păr, unghii și piele - sunt formate din proteine ca elastina, colagen și keratină. Atunci când corpul tău nu le poate face, ai putea avea părul fragil sau subțire, pielea uscată și făinoasă. Dieta voastră nu este singura cauză posibilă, dar este ceva de luat în considerare.
4. Slăbiciune și oboseală – studiile susțin că e suficient ca o săptămână să nu mâncați destule proteine și să fie afectați mușchii responsabili de postura și mișcarea voastră, mai ales dacă aveți 55 de ani sau mai mult. O lipsă de proteine duce, în timp, la pierderea de masă musculară, care duce la reducerea puterii, îngreunează păstrarea echilibrului și încetinește metabolismul. De asemenea, poate duce la anemie, când celulele voastre nu obțin suficient oxigen, ceea ce vă obosește.
5. Foamea – proteinele constituie una dintre cele trei surse de calorii, împreună cu carbohidrații și grăsimile. Studiile au descoperit că mâncarea de alimente care conțin proteine vă ajută să vă simțiți sătul pe parcursul zilei.
6. Leziuni cu vindecare lentă – cei care au un conținut scăzut de proteine pot observa că tăieturile și rănile se vindecă mai greu. La fel și când e cazul de entorse sau răni în urma exercițiilor fizice. Motivul: Specialiștii susțin că ar putea fi un alt efect al organismului tău de a nu produce suficient colagen.
7. Când sunteți bolnavi - aminoacizii din sânge ajută sistemul imunitar să facă anticorpi care activează celulele albe din sânge pentru a lupta împotriva virusurilor, bacteriilor și toxinelor. Aveți nevoie de proteine ca să digerați și absorbiți alți nutrienți care vă mențin sănătos. Sunt dovezi că proteina poate schimba nivelul bacteriilor „bune" de combatere a bolilor din intestin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.