Studiul, publicat săptămâna aceasta în jurnalul Nature Communications, și a vând acces liber, a arătat că, la animalele tinere - în cazul acesta șoareci-, expresia Klotho crește după o leziune musculară, în timp ce la cobaii bătrâni, aceasta stagnează. Prin creșterea nivelului de proteine Klotho la animalele bătrâne sau prin atenuarea efectelor scăderii nivelului de Klotho, cercetătorii ar putea restabili regenerarea musculară după leziuni.
Imitând procesul care are loc natural la tineri
„Am constatat că am reușit să salvăm, cel puțin parțial, defectele regenerative ale mușchilor scheletici la subiecții în vârstă”, a declarat autorul principal Fabrisia Ambrosio, doctor în medicină, director de reabilitare la UPMC International, profesor asociat de medicină fizică și reabilitare la Universitatea din Pittsburgh și la Institutul de Medicină Regenerativă McGowan.
„Am văzut niveluri funcționale de regenerare musculară la animale bătrâne, similare cu cele ale unora mult mai tinere, sugerând că aceasta ar putea fi o opțiune terapeutică viabilă”.
Suspectând că proteinele Klotho acționează prin disfuncția mitocondriilor, cercetătorii au dat animalelor cu deficit un medicament care vizează mitocondriile numite SS-31, care este în prezent în studii clinice umane de faza a III-a.
Animalele tratate cu acest medicament au dezvoltat o cantitate mai mare de nou țesut muscular la locul leziunii comparativ cu cele netratate din grupul de control, iar rezistența lor după recuperare a concurat cu cea a șoarecilor tineri normali din punct de vedere genetic.
În mod similar, injectarea de Klotho în animale bătrâne la câteva zile după producerea leziunii a avut ca rezultat o masă musculară mai mare și o mai bună recuperare funcțională decât au avut omologii lor tratați cu soluție salină. Șoarecii normali, sănătoși nu au beneficiat de SS-31 după leziuni.
Trebuie studiate momentul administrării și doza
Din punct de vedere clinic, aceste constatări s-ar putea aplica în cazul adulților mai în vârstă care au suferit o leziune musculară sau au suferit intervenții chirurgicale dăunătoare mușchilor. Dându-le proteine Klotho la momentul potrivit ar putea fi stimulată regenerarea musculară și ar putea duce la o recuperare mai completă.
Ambrosio avertizează că pentru a stabili momentul administrării medicamentului, doza și calea de administrare va fi nevoie de cercetări viitoare.
„Dacă doar ați bombarda mușchiul cu proteine Klotho, nu ne așteptăm să observăm vreun beneficiu funcțional”, a notat Ambrosio, într-un material dat publicității de Școala de Științe Medicale a Universității din Pittsburgh.
„Am constatat că imitarea profilului de sincronizare pe care îl vedem la animalele tinere pare să fie critic. Credem că acest lucru oferă o perspectivă asupra ferestrei terapeutice”, a conchis cercetătorul.
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.