Proteina ce ”fierbe” creierul, cauza apariției bolii Alzheimer

Sonia Baciu |
Data publicării:
proteina ce fierbe creierul. FOTO Pexels @ David Cassalato
proteina ce fierbe creierul. FOTO Pexels @ David Cassalato

Proteina ce ”fierbe” creierul cauzează apariția bolii Alzheimer, arată un studiu recent.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței. Dacă vrem să atenuăm impactul acesteia, trebuie să înțelegem cât mai multe despre cum se declanșează și efectele pe care le are asupra celulelor creierului.

Un nou studiu arată că dezvoltarea bolii poate provoca o supraîncălzire gravă a celulelor, notează Science Alert. Boala Alzeheimer se caracterizează prin faptul că proteinele amiloid-beta și tau se aglomerează în creier, distrugând celulele și provocând contracția creierului, iar acest nou studiu arată cum cum amiloid-beta poate distruge o celulă "ca și cum ar prăji un ou" prin creșterea temperaturii acesteia.

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale cercetării bolii Alzheimer este faptul că nu înțelegem pe deplin ce anume determină acumularea de amiloid-beta în creier.

Cu toate acestea, în acest ultim studiu, cercetătorii au putut observa că aceasta declanșează această schimbare de temperatură, cunoscută sub numele tehnic de termogeneză intracelulară.

”Odată ce agregatele s-au format, ele pot ieși din celulă și pot fi preluate de celulele vecine, infectând amiloid-beta sănătoasă din acele celule”, spune inginerul chimist Chyi Wei Chung, de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Demența și factorii de risc. Neurolog: Excesele la tinereţe se plătesc târziu foarte scump

Boala Alzheimer, diagnosticată târziu

Alzheimer este o boală notorie și dificil de investigat, deoarece dezvoltarea ei durează mult timp. Impactul său complet asupra creierului unei persoane poate fi examinat în detaliu doar prin analizarea țesutului cerebral după ce cineva a murit.

Acest studiu special a fost posibil datorită unor senzori de temperatură minusculi numiți termometre polimerice fluorescente (FPT).
Echipa a adăugat amiloid-beta la liniile de celule umane în laborator pentru a declanșa procesul de agregare.

Odată ce proteina amiloid-beta a început să se formeze în fire cunoscute sub numele de fibrile, temperatura medie a celulelor a început să crească, în comparație cu celulele cărora nu li s-a adăugat în mod artificial nicio proteină. Acest lucru duce apoi la o reacție în lanț.

”Pe măsură ce fibrile încep să se alungească, ele eliberează energie sub formă de căldură”, spune cercetătorul în neuroștiințe Kaminski Schierle, de la Universitatea din Cambridge.

”Agregarea beta-amiloidului necesită destul de multă energie pentru a porni, dar odată ce procesul de agregare începe, acesta se accelerează și eliberează mai multă căldură, permițând formarea mai multor agregate”.

Care este legătura dintre coșmaruri și Parkinson. Cine sunt mai predispuși la această boală

Ce ar presupune tratamentul bolii Alzheimer

Prin inhibarea agregării amiloid-beta în alte celule, cercetătorii au reușit să izoleze și să identifice formarea fibrilelor ca fiind cauza termogenezei.

Este posibil ca viitoarele tratamente pentru Alzheimer să urmărească prevenirea agregării ca o modalitate de a menține celulele creierului reci și - în mod crucial - în viață.

”Arătăm, pentru prima dată în celule vii, că alungirea Aβ42 (subvarianta 42 a amiloid-beta) este direct responsabilă de creșterea temperaturii medii a celulelor”, scrie echipa, citată de sursa menționată.

În plus față de experimentele de laborator, au fost folosite modele computerizate pentru a evalua modul în care amiloid-beta ar putea acționa în interiorul unei celule pentru a crește temperaturile, ceea ce ne-ar putea aduce mai aproape de o înțelegere completă a bolii care afectează zeci de milioane de vieți.

Orice tratament rezultat este încă departe, dar studiul clarifică unul dintre misterele din jurul bolii. Se credea că deteriorarea bateriilor celulare sau a mitocondriilor ar fi putut duce, în schimb, la termogeneză.

”Termogeneza a fost asociată cu stresul celular, ceea ce ar putea promova o agregare suplimentară”, spune Chung.

"Credem că atunci când există un dezechilibru în celule, cum ar fi atunci când concentrația de beta-amiloid este puțin prea mare și începe să se acumuleze, temperaturile celulare cresc."

Cercetarea a fost publicată în Journal of the American Chemical Society, mai arată Science Alert.

Vezi și: Vitamina K, responsabilă cu protejarea împotriva îmbătrânirii. Demența și boala Alzheimer, pe lista beneficiarelor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel