Protecția după vaccinul COVID-19 de la Moderna scade la 13 luni de la vaccinare. Va fi nevoie de rapel. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccin anti COVID-19. Foto: Daniel Schludi / Unsplash
Vaccin anti COVID-19. Foto: Daniel Schludi / Unsplash

Noi date publicate de Moderna arată că vaccinul COVID-19 produs de compania americană este extrem de eficient împotriva variantelor mutante de coronavirus care circulă în lume, inclusiv Delta, dar arată și că există un risc mai mic de infecție la participanții vaccinați mai recent (mediană la 8 luni după prima doză) comparativ cu participanții vaccinați anul trecut (mediana la 13 luni după prima doză). 

Noi date dintr-un studiu de amploare pe vaccinul propriu anti-COVID-19 realizat de Moderna Inc arată că protecția scade în timp, ceea ce indică nevoia administrării de doze de rapel sau de ranfort, dar că vaccinul este eficace contra variantelor mutante de coronavirus, a anunțat compania americană într-un comunicat de presă (link direct comunicat).

„Este promițător să vedem dovezi clinice și din lumea reală care se adaugă la un număr tot mai mare de date privind eficacitatea vaccinului Moderna COVID-19”, a declarat Stéphane Bancel, director executiv al Moderna. „Riscul crescut de infecții noi la participantii la studiu COVE care au fost vaccinați anul trecut, comparativ cu cei vaccinați mai recent, ilustrează impactul imunității în scădere și susține necesitatea unui rapel pentru a menține niveluri ridicate de protecție. Sperăm că aceste constatări vor fi utile, deoarece autoritățile statelor și cele de reglementare din domeniul sănătății continuă să evalueze strategiile pentru a pune capăt acestei pandemii”, a continuat acesta.

Analiza publicată miercuri de compania Moderna arată o scădere a eficacității vaccinului Moderna în timp, fiind înregistrate rate mai ridicate de infectare printre persoanele vaccinate cu aproximativ 13 luni în urmă, prin comparație cu cele vaccinate cu aproximativ opt luni în urmă. Studiul nu este încă analizat de experți în regim peer-review.

Moderna a depus, la 1 septembrie 2021, la Administrația americană pentru  Alimente și Medicamente (FDA), o solicitare pentru a obține autorizație pentru o a treia doză de rapel pentru vaccinul său.

În noul studiu, Moderna a comparat protecția vaccinului în cazul a peste 14.000 de voluntari vaccinați în perioada iulie - octombrie 2020 cu protecția în cazul a aproximativ 11.000 de voluntari ce s-au aflat inițial în grupul placebo, dar care au fost vaccinați între decembrie 2020 şi martie 2021, după eliberarea autorizației de folosire de urgență în SUA pentru acest vaccin.

Au fost identificate 88 de cazuri de COVID-19 în rândul celor care au făcut cele două doze mai recent, în comparație cu 162 de cazuri în rândul celor vaccinați anul trecut. În total, însă, doar 19 cazuri au fost considerate drept severe, un indiciu cheie privind evaluarea scăderii protecției.

Concluzia Moderna este că scăderea protecției, observată în noua analiză, întăreşte ideea că sunt necesare doze de rapel pentru persoanele vaccinate cu schema completă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel