Psoriazisul, provocat de dieta occidentală cu grăsimi și zahăr

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Psoriazis
Psoriazis

O dietă occidentală bogată în grăsimi și zahăr poate duce la apariția de boli inflamatorii ale pielii, cum ar fi psoriazisul, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Davis Health din California.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Davis Health din California și publicat astăzi în Journal of Investigative Dermatology, sugerează că alimentația, mai degrabă decât obezitatea în sine, poate duce la inflamații ale pielii și la dezvoltarea psoriazisului. O boală cutanată comună și cronică, psoriazisul determină celulele pielii să formeze solzi și pete roșii, cu mâncărimi și uneori dureroase.

Dieta și inflamația pielii

Studiile anterioare au arătat că obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea sau agravarea psoriazisului. Dieta occidentală, caracterizată printr-un aport dietetic ridicat de grăsimi saturate și zahăr, și un aport redus de fibre, a fost legată de prevalența crescută a obezității în lume.

„În studiul nostru, am descoperit că expunerea pe termen scurt la dieta occidentală este capabilă să inducă psoriazis înainte de creșterea semnificativă în greutate corporală", a declarat Sam T. Hwang, profesor și președinte al Departamentului de dermatologie la UC Davis, autorul principal la studiului.

Pentru studiul UC Davis Health, care a folosit un model de șoarece, Hwang și colegii săi au descoperit că o dietă care conține atât grăsimi, cât și zahăr în exces (imitând dieta occidentală la om) era necesară pentru a induce inflamația observabilă a pielii. Doar în patru săptămâni, șoarecii cu dieta occidentală au avut o umflare semnificativă a urechii și dermatită vizibilă, comparativ cu șoarecii alimentați cu o dietă controlată sau cei cu dieta bogată în grăsimi.

„Faptul că ai o dietă nesănătoasă nu îți afectează doar talia, ci și imunitatea pielii tale", a spus Zhenrui Shi, cercetător asistent la Departamentul de Dermatologie din UC Davis și autor principal al studiului.

Acizii biliari și inflamația pielii

Studiul a detaliat mecanismele prin care se produce inflamația în urma unei diete occidentale. A identificat acizii biliari ca molecule cheie de semnalizare în reglarea imunității pielii. Acizii biliari sunt produși în ficat din colesterol, și metabolizați în intestin de microbiota intestinală. Acestea joacă un rol important în absorbția lipidelor dietetice și în echilibrul colesterolului în sânge.

Studiul a descoperit că un medicament utilizat pentru a scădea nivelul colesterolului prin legarea de acizii biliari din intestin - colestiramina, a contribuit la reducerea riscului de inflamație a pielii. Concluzia sugerează că acizii biliari mediază dezvoltarea psoriazisului. Legarea colestiraminei de acizii biliari din intestin și eliberarea ulterioară a acesteia prin scaun permite reducerea inflamației pielii.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mecanismul din spatele inflamației pielii indusă de dietă și interacțiunea dintre metabolism, microbi și imunitate, au notat autorii studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel