Interviurile DC Medical și DC NEWS i-a avut ca invitați pe gen. prof. Florentina Ioniță Radu, manager al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central, Ștefan Răduț - coordonator de proiect, vicepreședinte al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și col. dr. Daniel Costache, manager al Proiectului de prevenție, screening, depistare precoce și diagnostic pentru cancerul colorectal - ROCCAS II București-Ilfov.
Proiectul vizează un screening pentru cancerul colorectal pentru 50.000 de persoane din zona București – Ilfov, cu vârste între 50 și 74 de ani.
Aceștia au explicat cine poate beneficia de acest test și cum se derulează întregul proiect.
„Incidența cancerului colorectal, în 2020 a fost de 10% din totalul numărului de cazuri înregistrate la nivel mondial: 1,9 milioane de cazuri de cancer colorectal. În Europa, incidența este de 24,8%. Ca și stadializare, statistic, la femei este pe locul 2 după cancerul de sân, iar la bărbați este pe locul 3, după cancerul de plămân și cel de prostată”, a explicat gen. prof. Florentina Ioniță Radu, manager al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central.
Potrivit ei, pacienții cu cancer colorectal pot avea o mare șansă de supraviețuire la cinci ani, dacă afecțiunea este descoperită din timp. Pentru asta, mai spune ea, screeningul este ideal.
„În general se pune accentul pe screeningul de cancer în toate domeniile, dar nu toate cancerele sunt pretabile la screening. Cancerul colorectal are această specificitate, este un cancer care se pretează la screening, pentru că avem o metodă ușoară de a face screening, nu avem o metodă invazivă și, pentru că, depistate celulele precanceroase din timp, pur și simplu se stopează lanțul evoluției cancerului. Aș putea spune că este dintre cele mai facile tipuri ce cancer de antrenat într-un screening”, a mai spus ea.
Cine poate beneficia de proiect
Proiectul derulat în București- Ilfov este unul pe fonduri europene și, potrivit managerului de proiect, col. dr. Daniel Costache, „vine să completeze o lipsă în sistemul de sănătate”.
„Acest proiect vine pe una din aceste lipsuri identificate, care costă nu numai bani, ci si vieți. Atunci, acest proiect își propune ca pentru un număr de 50.000 de subiecți, adică de oameni sănătoși care au vârste cuprinse între 50 și 74 de ani și care locuiesc - în cazul nostru în București și Ilfov, să se ofere în mod gratuit niște teste imunohistochimice, niște teste care descoperă, identifică prezența de sânge în materiile fecale. Acei pacienți ai căror test (FIC) va da un rezultat pozitiv, vor fi îndrumați către colegii gastroenterologi din spital pentru a efectua colonoscopia”, a mai spus el.
„Conform datelor statistice, dintre 50.000 de pacienți, doar 2.000 se estimează că vor ajunge să facă colonoscopie. Pentru restul de 48.000 va rămâne doar acest test care le va putea oferi siguranța că la momentul de față nu prezintă o leziune premalignă sau malignă și pentru urătorii doi ani (conform proiectului), au o liniște sufletească în plus”, a mai precizat managerul de proiect.
Persoanele neasigurate pot beneficia de testare
Vicepreședintele COPAC și coordonatorul proiectului, Ștefan Răduț, a explicat cine va putea benefica de această testare gratuită. „Dintre cei 50.000, peste 53% vor face parte din categoria grupurilor vulnerabile. Ce e important la proiectul acesta este că poate benefica de el și o persoană care nu are asigurare medicală. Sunt multe cazuri de genul acesta de oameni, mai ales cei care sunt în grupurile de risc, pot merge la medicul de familie și se pot testa în mod gratuit, iar dacă au un test pozitiv, se pot trata în mod gratuit la Spitalul Militar”, a precizat el.
Detalii găsiți în materialul video atașat:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.