Proiectul de combatere al cancerului, ”fără precedent în istoria foarte modernă a medicinei și a vieții medicale din România post-decembristă”

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
proiectul de combatere al cancerului. FOTO: Freepik @pressfoto
proiectul de combatere al cancerului. FOTO: Freepik @pressfoto

Andrei Baciu, secretar de stat în MInisterul Sănătății, ne-a vorbit despre abordarea cea mai eficientă pentru crearea unui plan național de combatere a osteoporozei, pornind de la cel care vizează combaterea cancerului.

Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a afirmat în cadrul dezbaterii ”Traseul pacientului cu osteoporoză - de la prevenție la management de excelență” organizate de Societatea Română de Endocrinologie în parteneriat cu DC Media Group, că abordarea în acest sens trebuie să fie similară celei din Planul Național de combatere a cancerului, care de altfel este considerat un ”model de bune practici, folosit deja în alte părți”.

Astfel, în opinia sa, dezbaterea pe tema osteoporozei este una foarte utilă, fiind o cale de a alinia prioritățile privind sănătatea publică.

”Este foarte util să avem astfel de discuții care poate au fost lăsate, așa, în secundariat, în stand-by în ultimii ani. Discuții concrete despre cum putem să ne realiniem prioritățile.

Consider că este extrem de oportună, foarte utilă o astfel de dezbatere, cu toți cei implicați. În multitudine de lucruri acute, care se întâmplă cu patologii care au un impact mult mai mare în societate, poate de multe ori nu alocăm suficientă de multă atenție și timp și unor astfel de patologii, și unor astfel de boli, care de altfel sunt extrem de importante și pentru cineva suferă.

Sigur, nu există termen de comparație între o patologie și alta, dar cum ar fi dacă știința și medicina au soluții, au soluții noi, responsabilitatea noastră, a tuturor, este să adoptăm și să facem accesibile aceste soluții terapeutice, medicale, să le facem accesibile pacienților din România”, a declarat Andrei Baciu, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii ”Traseul pacientului cu osteoporoză - de la prevenție la management de excelență”.

Vezi și: Fracturile de șold, pe primul loc în România. Pană: Din păcate, osteoporoza este o afecțiune tăcută, nu iese în evidență, nu o prea vezi

Andrei Baciu, osteoporoza și abordarea de management a patologiei

Întrebat care este concret abordarea în privința acestei patologii, cu impact major pentru sănătatea individului, dar și pentru sănătatea publică, secretarul de stat a făcut trimiterea la un alt proiect ce deja își așteaptă punerea în aplicare.

”Care ar fi cea mai bună abordare de management? Tocmai astăzi, nici nu aș putea să iau această ocazie și de a aduce în discuție o reușită asupra unei alte patologii, asupra cancerului, care este rodul unui efort de peste un an de zile, unde, fix această abordare a fost cea care a garantat și succesul unui demers atât de dificil și un efort atât de mare, de fapt, Planul Național de combatere a cancerului, care într-un final, după o perioadă cu atât de multe eforturi  de către toți actorii vedem că are o formă finală și vedem că urmează să fie aprobat și implementat.

Aceasta este o abordare de succes, este un model de bune practici, folosit deja în alte părți. Și în cazul osteoporozei unde vedem că sunt mult mai mulți factori implicați de cât ar putea să pară la o primă vedere, sunt chestiuni care sunt eminamente medicale, dar sunt foarte multe lucruri care țin de comportamente clinice, de comportamente generale, de atitudini medicale, prevenție, evident că este extrem de importantă, dar la fel de important fiind partea de diagnostic, tratament și ulterior partea de follow-up care poate să aibă intervenții extrem de utile.

Aceștia sunt, de fapt, pilonii pe care au fost construite și obiectivele strategice din Planul Național de combatere a cancerului, partea de prevenție, partea de diagnostic timpuriu, de screening, partea de diagnostic și tratament și partea de follow-up.

Cam acestea sunt și lucrurile importante care privesc traseul unui viitor pacient, circuitul pacientului din momentul diagnosticului și ce facem după diagnostic și tratament, cum ne reîncadrăm, cum redefinim viața cu o calitate a vieții cât mai ridicată, apropiată de standardele europene.

Cred că răspunsul cel mai corect și cel mai potrivit și cel mai real este acela al exemplului dat de ceea ce se întâmplă cu Planul Național de combatere a cancerului, după un efort îndelung, după un efort susținut, evident desfășurat sub cupola Parlamentului, a Comisiilor de Sănătate din cele două Camere, sub coordonarea Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaților, dar sub înaltul patronaj al Administrației Prezidențiale, a Președintelui Iohannis, vedem că un astfel de proiect de țară, poate aproape fără precedent în istoria foarte modernă a medicinei și a vieții medicale din România post-decembristă. Vedem că se întâmplă lucruri de mare impact care pot să revoluționeze accesul pacienților și sistemul de sănătate, până la urmă.

Cred că și osteoporoza ar putea să beneficieze cumva de impactul și de progresul pe care îl oferă un astfel de demers participativ, în care toți stakeholderii sunt implicați, există un leadership foarte clar cu obiective foarte clare și bine definite în timp. Cred că această abordare ar fi cea care ar putea să ducă, să ridice standardele către cele europene”, a declarat secretarul de stat.

2. -imagine fara descriere- (304838799_507321241393033_2973113315579307894_n_24935900.jpg)

Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății. FOTO: Facebook @ Andrei Baciu

Vezi și: Veste uriașă pentru bolnavii de cancer din România. Pauliuc: E un moment ISTORIC. Se poate vorbi de speranță și în România

Schimbarea de perspectivă, raportul dintre costul intervenției și cel al ignorării problemei

”Dacă în cazul cancerului putem scădea riscul prin modificarea stilului de viață, prin vaccinare, în unele cazuri, iată că în cazul osteoporozei chiar putem preveni boala, se poate face prevenție primară, secundară, sunt terapii moderne inovatoare, dar probabil că autoritățile au o reticență văzând costurile, pe de altă parte experții consultați astăzi, medici, au arătat că aceste costuri sunt infinit mai mici decât terapia chirurgicală și costurile sociale asociate unei fracturi osteoporotice, unei fracturi de șold, nu mai vorbim, deși cu asta ar trebui să începem, de calitatea vieții, de suferința pacienților cu osteoporoză. Putem aștepta o schimbare de perspectivă, fie comparat costul unei intervenții cu costurile neintervenției, a ignorării problemei”, a întrebat Val Vâlcu, coordonatorul dezbaterii. 

”Poate nu este cea mai des utilizată abordare, însă, în sistemele de sănătate moderne și eficiente se întâlnește din ce în ce mai des extrapolarea acestor mecanisme HTA și către alte abordări și cărte alte concepte, inclusiv către astfel de abordări precum cea pe care ați expus-o dvs.

Și anume, haideți să ne uităm, lăsând la o parte impactul social, impactul la nivelul pacientului, impactul la nivelul societății, haideți să ne uităm la costuri și dacă ne uităm la costuri, analize sunt cu siguranță și în acest caz, analize care pot să demonstreze superioritatea unei abordări în care prevenția este elementul central, din punct de vedere al cost-eficienției față de o abordare reactivă, în care momentul de diagnostic se petrece relativ târziu, în faza de evoluție a bolii, pe cale de consecință nu numai spitalizarea și nevoia de asistență medicală de care pacientul are nevoie, cât și calitatea vieții și ceea ce se întâmplă pe termen mediu și lung cu pacientul, lăsând la o parte momentul acut. Decompensările, nevoia de asistență medicală pentru tratamentul cronic al respectivei boli.

Deci dacă ne uităm dintr-o astfel de perspectivă, cu o abordare cu o viziune globală, i-aș spune, atunci evident că rezultatul, și sunt multe exemple, rezultatul din punct de vedere economic, financiar, este evident pentru o abordare preventivă, în care luăm lucrurile din timp, povara asupra pacientului, povara financiară asupra sistemului este de foarte multe ori incomparabil mai mică față de un diagnostic târziu.

Însă din această perpectivă extrem de importante sunt și beneficiile personale și sociale, pentru că nu putem cinici și să ne uităm numai dintr-o perspectivă financiară asupra sistemului de sănătate, ci și avantajele pe care le-ar aduce o astfel de abordare. Evident că în România se pot recupera multe, dacă este să ne comparăm cu cele mai avansate sisteme de sănătate, poate cu câteva exemple din Europa, este adevărat în egală măsură că în pandemie toată planeta a trebui să pună pauză la alte priorități și să se concentreze exclusiv pe managementul pandemiei, însă acum este un bun moment și o astfel de discuție, în care stakeholderii, actorii importanți se pun la o masă, la aceeași masă, și discută, recalibrează și reanalizează prioritățile care erau discutate și definite anterior, este cea mai bună abordare și este singura care poate să dea eficiență demersurilor noastre, pentru că de cele mai multe ori asta ne-a lipsit”, a adăugat Andrei Baciu.

Vezi și: Tratamentul pentru osteoporoză, 8.000 de euro. Attila: Dacă trag o trântă la baie, nu pot merge nici măcar la telefon. Sute de mii de femei singure, la țară. Câte își pot permite să plătească?

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel