Cancer, singurătate. Proiectul ABC Australia Talks, care a pornit de la un sondaj făcut la peste 550.000 de oameni, urmărește să analizeze concluziile unor discuții pe subiecte precum securitatea locului de muncă, obiceiurile sexuale până la mândria națională și finanțele personale. "Este într-adevăr o problemă la fel de importantă precum schimbările climatice, economia sau educația? Credem că este și, mai important, rezultatele sondajului Australia Talks ajută să explice de ce", se arată pe theconversation.com.
Sursa citată susține că "singurătatea este un criminal" și își argumentează afirmația în baza unei meta-analize care a adunat și a rezumat rezultatele a aproape 150 de studii. Aceasta subliniază impactul asupra sănătății singurătății sau, mai precis, a lipsei de integrare socială și a sprijinului social.
"S-a constatat că singurătatea crește riscul de deces mai mult decât atât alimentația precară, obezitatea, consumul de alcool și lipsa exercițiilor fizice și că este la fel de dăunătoare ca fumatul greoi. Cei mai mulți oameni în general nu știu că singurătatea ucide. Într-adevăr, o parte din propriile noastre cercetări au descoperit atunci când oamenii din Regatul Unit și Statele Unite au fost solicitați să clasifice cât de importanți credeau că diferiți factori pentru sănătate, integrare socială și sprijin social se află în partea de jos a listei lor. Cu toate acestea am constatat că calitatea conexiunilor sociale este de aproximativ patru ori mai importantă ca un predictor al sănătății fizice și mentale a pensionarilor decât starea finanțelor lor. Ignoranța noastră cu privire la consecințele asupra sănătății singurătății este o reflectare a faptului că singurătatea nu face parte din conversațiile noastre cotidiene în jurul sănătății", susțin coordonatorii proiectului australian.
Cine se simte singur? Sondajul făcut în cadrul Proiectului Australia Talks arată că jumătate (54%) dintre respondenți au raportat „rar" sau „niciodată" că s-au simțit singuri. Sondajul constată că singurătatea este o provocare specială pentru anumite secțiuni ale comunității din Australia. Dintre acestea, câteva au ieșit în evidență.
1. Tinerii - Printre persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, doar o treime (32%) „rar" sau „niciodată" nu se simt singuri. Mai mult de un sfert (30%) au declarat că se simt singuri „frecvent" sau „întotdeauna". Acest lucru se compară brusc cu situația persoanelor în vârstă, unde peste două treimi dintre care (71%) „rar" sau „niciodată" nu se simt singuri.
2. Locuitorii din centrul orașului - Cel de-al doilea grup pentru care apare singurătatea ca o problemă particulară sunt oamenii care trăiesc în centrul orașelor. În comparație cu persoanele care locuiesc în mediul rural, cei din zonele metropolitane interioare au mai puțin șanse să spună că „nu" se simt niciodată singuratice (15% vs 20%), dar este mult mai probabil să spună că o fac „ocazional", „frecvent" sau „întotdeauna" (50% vs 42%). Din nou, acest lucru contravine o mare parte a discursului în jurul singurătății care se concentrează adesea pe situația celor îndepărtați fizic de ceilalți. Dar aceasta vorbește despre realitatea psihologică a singurătății. Sănătatea și bunăstarea oamenilor este foarte legată de puterea conexiunii lor și de identificarea cu grupurile și comunitățile de diferite forme.
3. Confortul în marginal, în mișcări extremiste - Credem că sentimentul de a fi deconectat de lume și de instituțiile sale îi determină adesea pe oameni să găsească confortul în marginal, în mișcări politice. Aceasta este într-adevăr traiectoria dezvoltării mai multor forme de extremism, mai arată sursa citată.
4. Oameni cu venituri mici - Poate că cea mai marcantă constatare se referă la cel de-al patrulea predictor al singurătății: sărăcia. În timp ce 21% dintre persoanele care câștigă mai puțin de 600 USD pe săptămână se simt singuri „frecvent" sau „mereu", cifra comparabilă pentru persoanele care câștigă mai mult de 3.000 USD pe săptămână este mai mică de jumătate (10%), mai general (dar adesea neglijat) faptul că în întreaga lume sărăcia este unul dintre cei mai mari predictori ai sănătății precare, în special a depresiei și a altor boli mintale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.