Progresele terapeutice care fac cancerul mai ușor de vindecat. Dr. Mircea Dediu: Chimioterapia este un tratament foarte bun, dar nu este specific

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Cancer - Foto: Freepik @loseyourself
Cancer - Foto: Freepik @loseyourself

"Chimioterapia este un tratament foarte bun, dar nu este specific. Ea acționează pe toate celulele, inclusiv pe cele normale. Afectează multiple organe".

Cancerul era considerat un diagnostic final și fatal, lăsând pacienții fără speranță. În prezent, însă, datorită progreselor în terapii și tratamente, multe tipuri de cancer pot fi vindecate sau controlate eficient.

Tehnologiile moderne și cercetările intensive au transformat prognosticul pentru numeroși pacienți oncologici. Speranța de viață și calitatea vieții acestora s-au îmbunătățit semnificativ, demonstrând puterea inovației medicale.

"Adevărul e că un cancer care este descoperit într-un stadiu inițial are foarte mari șanse să fie vindecat, spre deosebire cu un cancer avansat, metastatic, în care ideea de terapie curativă e destul de reținută.

De fapt, în multe state dezvoltate programele de depistare a tumorilor în stadii preclinice, în stadii care nu au dezvolta simptome, fac ca procentul de tumori care sunt vindecate prin terapiile specifice să fie mai mare în urma aplicării programelor de screening.

Și vorbim de screening-ul cancerului de col uterin, cancerului mamar, cancerului de colon și chiar cancerului pulmonar", a declarat Dr. Mircea Dediu, Medic primar Oncologie la Spitalul Clinic SANADOR, în cadrul dezbaterii DC Media Group - "Accesul la prevenție, depistare precoce și terapii inovatoare privind combaterea cancerului".

Este medicul oncolog mai optimist în prezent, având noi terapii și tratamente la dispoziție?

"Progresele terapeutice, nu numai în privința tehnologiilor radioterapice, intervențiilor chirurgicale, dar în mod particular în privința terapiilor sistemice, face ca beneficiile să fie consistente și să avem pacienți, supraviețuitori de lungă durată, chiar cu stadii avansate metastatice, lucru care acum 10 - 15 ani nu-l întâlneam aproape deloc.

În privința terapiilor sistemice, lucrurile au devenit mai complexe, în sensul că, pe lângă terapiile clasice, chimioterapice, care sunt și mult timp vor fi utilizate, din ce în ce mai mult se asociază acestor tipuri de terapii, terapiile țintite. Se identifică niște modificări genomice, moleculare sau particulare a celulelor în respectiva tumoră, pentru care s-au dezvoltat terapii adecvate.

Sunt adecvate prin faptul că se adresează unei ținte terapeutice specifică tumorii respective, ceea ce face ca beneficiul să fie mult mai important și mai consistent, cu toxicități mai mici.

Chimioterapia este un tratament foarte bun, dar nu este specific. Ea acționează pe toate celulele, inclusiv pe cele normale, de aceea și toxicitățile sunt mai consistente și se știe că afectează multiple organe, în afară de tumora pe care o dorim targhetată.

Alături de aceste două direcții, chimioterapia și terapiile țintite, ultimul progres substanțial este imunoterapia, care a schimbat tabloul terapeutic în mod foarte mare pentru unele tumori precum melanomul malign, cancer renal, dar și în restul localizărilor tumorale unde, pe de-o parte, unele situații permit imunoterapia ca singură metodă terapeutică și în celelalte cazuri asocierea chimio cu imuno - terapia aduce beneficii mari.

Suntem optimiști pentru că paleta terapeutică s-a diversificat și fiecare tumoră în parte beneficiază în momentul de față de progrese, de medicație inovatoare și este important că acestea sunt disponibile și accesibile și la noi în țară, finanțare prin programele Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate",  a mai spus medicul Mircea Dediu, Medic primar Oncologie.

 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel