Oamenii de știință britanici au făcut un progres ”promițător” în privința dezvoltării unui vaccin universal care să fie eficient atât împotriva Covid, cât și a gripei sezoniere, notează The Guardian.
Astfel, cercetătorii de la Institutul Francis Crick din Londra au descoperit că o anumită zonă a proteinei spike al coronavirusului este o țintă bună pentru un vaccin pan-coronavirus care ar putea oferi protecție împotriva tuturor variantele Covid 19 care circulă în acest moment, dar și al gripei sezoniere.
Dezvoltarea unui vaccin care să protejeze împotriva mai multor coronavirusuri diferite reprezintă o provocare uriașă, au spus ei, deoarece această familie de virusuri are multe diferențe cheie, suferă frecvent mutații și, în general, induce o protecție incompletă împotriva reinfectării.
Acesta este motivul pentru care oamenii pot contracta în mod repetat răceli comune și pentru care este posibil să fie infectați de mai multe ori cu diferite variante de Sars-CoV-2.
Potrivit oamenilor de știință, un vaccin universal împotriva coronavirusurilor ar trebui să declanșeze anticorpi care să recunoască și să neutralizeze o serie de coronavirusuri, împiedicând virusul să pătrundă în celulele gazdei și să se reproducă.
În noul studiu, cercetătorii au analizat dacă anticorpii care vizează ”subunitatea S2” a proteinei spike a Sars-CoV-2 neutralizează și alte coronavirusuri. Cercetătorii au descoperit că, după ce au vaccinat șoarecii cu Sars-CoV-2 S2, aceștia au creat anticorpi capabili să neutralizeze o serie de alte coronavirusuri animale și umane.
George Kassiotis, autorul corespondent și liderul principal al grupului de la Institutul Francis Crick, a declarat că ”așteptarea pentru un vaccin care vizează zona S2 este că ar putea oferi o anumită protecție împotriva tuturor coronavirusurilor actuale, precum și a celor viitoare.
Acest lucru diferă de vaccinurile care vizează zona S1, mai variabilă, care, deși sunt eficiente împotriva variantei corespunzătoare împotriva căreia sunt concepute, sunt mai puțin capabile să vizeze alte variante sau o gamă largă de coronavirusuri.
Mai sunt încă multe cercetări de făcut pe măsură ce continuăm să testăm anticorpii S2 împotriva diferitelor coronavirusuri și să căutăm cea mai potrivită cale pentru a proiecta și testa un potențial vaccin”, a spus Kassiotis.
Covid, ce va URMA. Rafila, APEL: Aplicăm scenariul din valul anterior. Doza PATRU de vaccin anti-COVID, făcută împreună cu anti-gripalul
Cum numărul de cazuri de infectare cu Covid este în continuă creștere este deja adus în discuție dacă putem să ne gândim la valul șase al pandemiei. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere-pandemia COVID-19 în 2022”, la ce trebuie să ne așteptăm în perioada imediat următoare.
”Putem vorbi de valul șase, deocamdată suntem în cursul verii, până la toamnă mai avem vreo două luni, cel puțin din punct de vedere calendaristic, deci este clar că în această perioadă trebuie să fim pregătiți să putem să răspundem provocările acestui val șase, generat de tulpini mai transmisibile.
Din fericire nu sunt mai patogene, în sensul că formele de boală pe care le produc sunt mai în general ușoare și am ajuns deja, în România, la 25.000 de cazuri pe săptămână, estimăm că va exista în continuare creștere, probabil până spre jumătatea lunii august, iar acest lucru trebuie să meargă în paralel cu un sistem de sănătate pregătit, mai ales în zona sa ambulatorie, să preia pacienții cu forme ușoare sau medii care au nevoie de tratament, de evaluare și tratament, aplicăm același scenariu din valul anterior care a permis menținerea spitalelor funcționale, nu a supraaglomerat spitalele nici din punctul de vedere al pacienților Covid și pe de altă parte a permis accesul pacienților cu alte patologii la asistență medicală.
Cam asta ar trebui să fie filozofia, am redeschis centrele de evaluare și de tratament, centrele ambulatorii, mărind capacitatea de testare și fac un apel la toate persoanele care au simptome, să se testeze, fie la medicul de familie, fie într-o farmacie din program, fie în centrele acestea de recoltare a probelor, care există în București, fie la Ambulanță, pentru că și Ambulanța este un sprijin de nădejde în gestionarea acestei pandemii și a făcut-o cu mult efort, și aș zice și cu succes, mai ales în valul al cincilea”, a declarat Alexandru Rafila.
Doza patru de vaccin sau presiune pe sistemele sanitare
Cât privește o vaccinare dublă, atât anti-Covid, cât și anti-gripal, ministrul Rafila susține că nu este exclus un astfel de scenariu.
”Nu este exclus, chiar există recomandări ale Centrului European de Control al Bolilor pentru o eventuală administrare în acest sens a unei doze suplimentare, de obicei a patra, a unui vaccin care va fi customizat, adică va fi adaptat tulpinii circulante să se facă la persoanele vârstnice, persoanele cu afecțiuni cronice, să se facă împreună cu vaccinul gripal. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Ce se întâmplă după ce trece COVID-19. Simptomul long-Covid "BRUTAL". Mahler: Este surprinzător!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.