Programul de somn neregulat, asociat cu un risc crescut de infarct și accident vascular cerebral. Crește inflamația din organism

Monika Baciu |
Data publicării:
somn - FOTO: Freepik@seribustd
somn - FOTO: Freepik@seribustd

Acest lucru duce la AVC și infarct și depinde de fiecare dintre noi. Crește inflamația din organism.

Vezi și: Medicamentele de substituție hormonală, asociate cu bolile de inimă. Duc la formarea cheagurilor de sânge

Menținerea unei ore constante de culcare ar putea fi mai importantă pentru sănătatea inimii decât se credea anterior. Un nou studiu, care a implicat peste 72.000 de participanți, a dezvăluit că un program de somn neregulat poate crește riscul de infarct și accident vascular cerebral cu până la 26%, chiar și în rândul persoanelor care dorm cele opt ore recomandate pe noapte.

Regularitatea somnului vs. durata somnului

Dr. Jean-Philippe Chaput, de la Universitatea din Ottawa, unul dintre cercetătorii principali ai studiului, a subliniat importanța unui program de somn constant.

"Rezultatele noastre sugerează că regularitatea somnului ar putea fi mai relevantă decât durata suficientă a somnului în reducerea riscului de evenimente cardiovasculare majore", a declarat dr. Jean-Philippe Chaput, potrivit Surrey Live.

Această descoperire contrazice convingerea comună că durata somnului este factorul principal în prevenirea problemelor cardiovasculare, sugerând că momentul în care dormi ar putea fi la fel de important ca și durata somnului.

Vezi și: Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea

Inflamația și sănătatea cardiovasculară

Emily McGrath, asistent medical specializat în cardiologie la British Heart Foundation, a evidențiat legătura fiziologică dintre somnul neregulat și sănătatea inimii. Ea a subliniat nivelurile mai ridicate de proteină C reactivă (CRP), un marker al inflamației, observate la persoanele cu modele de somn perturbate.

"Somnul întrerupt este asociat cu inflamația, care joacă un rol semnificativ în bolile de inimă și circulație", a explicat McGrath.

De asemenea, ea a remarcat că somnul neregulat poate afecta indirect sănătatea inimii, influențând alegerile de stil de viață, cum ar fi dieta și activitatea fizică.

Rezultatele studiului UK Biobank

Cercetarea, realizată pe baza datelor din studiul UK Biobank, a analizat 72.269 de participanți cu vârste între 40 și 79 de ani, pe o perioadă de opt ani. Niciunul dintre participanți nu avea antecedente de evenimente cardiovasculare majore la începutul studiului. Cercetătorii au monitorizat tiparele de somn folosind dispozitive de urmărire a activității, pentru a calcula Indicele de Regularitate a Somnului (SRI) pentru fiecare participant.

Persoanele cu tipare de somn extrem de neregulate (scoruri SRI apropiate de 0) aveau un risc cu 26% mai mare de a suferi afecțiuni precum stop cardiac, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral. Chiar și cei cu tipare moderat neregulate prezentau un risc crescut cu 8% în comparație cu cei care aveau un program de somn constant.

Vezi și: Crema din coajă de portocală, remediu natural pentru îngrijirea pielii. Cum o prepari acasă din trei ingrediente

Programul de somn neregulat - FOTO: Freepik

Rolul liniilor directoare în sănătatea publică

Rezultatele studiului sugerează că liniile directoare din domeniul sănătății publice ar trebui să pună un accent mai mare pe regularitatea somnului.

"Mai multă atenție ar trebui acordată regularității somnului în sănătatea publică și practica clinică, datorită potențialului său impact asupra sănătății cardiovasculare", a subliniat Dr. Chaput.

Un apel la schimbare

Descoperirile subliniază importanța menținerii unui program stabil de somn pentru o mai bună sănătate a inimii. Deși mecanismele exacte care leagă neregularitatea somnului de riscurile cardiovasculare rămân neclare, dovezile sugerează că stabilizarea tiparului de somn ar putea reduce probabilitatea apariției unor afecțiuni care pun viața în pericol.

Așa cum a concluzionat Emily McGrath, "abordarea tulburărilor de somn poate fi o modalitate simplă, dar puternică, de a îmbunătăți sănătatea inimii și de a reduce inflamația".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel